Turkiye obilježila 30. godišnjicu diplomatskih odnosa s BiH: Stabilnost Evrope direktno povezana sa stabilnošću BiH

Turkiye je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine kada je proglašena 1992. godine nakon raspada Jugoslavije

BiH 29.08.2022, 12:08 30.08.2022, 16:22
Turkiye obilježila 30. godišnjicu diplomatskih odnosa s BiH: Stabilnost Evrope direktno povezana sa stabilnošću BiH
© AA

Povodom obilježavanja 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom, Turkiye je najavila jačanje "duboko ukorijenjenih historijskih, ljudskih i kulturnih veza" između dvije zemlje u svim oblastima. 

- Odlučni smo ojačati i dodati nove dimenzije postojećim odličnim odnosima između Turkiye i Bosne i Hercegovine i unaprijediti te odnose za dobrobit naših naroda i partnera, navodi se u saopćenju turskog Ministarstva vanjskih poslova povodom obilježavanja godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, 29. avgusta 1992. godine.

Turkiye je bila među prvim državama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine kada je proglašena 1992. godine nakon raspada Jugoslavije.

- Mir i stabilnost regije i Evrope direktno su povezani sa mirom i stabilnošću Bosne i Hercegovine. Važno je fokusirati se na očuvanje multietničkog, multikulturalnog i multireligijskog društvenog tkiva Bosne i Hercegovine i povećanje razvoja i blagostanja Bosne i Hercegovine, istaknuto je u saopštenju ministarstva.

Turkiye će, kako je poručeno, nastaviti da doprinosi razvoju regionalne saradnje u oblastima kao što su trgovina, investicije, energetika, transport, kultura i obrazovanje, te će solidarno djelovati protiv svih oblika terorizma, piše AA. 

Kako se navodi u saopštenju, Ankara i Sarajevo pokazuju blisku solidarnost i saradnju na međunarodnim platformama i regionalnim formatima kao što su trilateralni konsultativni mehanizmi.

- U ovom periodu sve većih izazova u našem regionu, kao dvije prijateljske i bratske zemlje, nastavljamo da promovišemo sigurnost i razvoj na širokoj geografskoj površini koja se proteže od Balkana preko cijelog evropskog kontinenta. Vjerujemo da su Evropska unija i evroatlantske integracije našeg regiona važan element u osiguravanju trajnog mira i stabilnosti u cijeloj Evropi, zaključeno je u saopštenju.

komentari (0)