Turković: BiH ima veliki interes za daljnje jačanje odnosa s Njemačkom

Baerbock bi se tokom posjete BiH trebala sastati s članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, te članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

BiH 10.03.2022, 10:03
Turković: BiH ima veliki interes za daljnje jačanje odnosa s Njemačkom
© AA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković u četvrtak u Sarajevu sastala se s ministricom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Annalenom Baerbock. 

U Ministarstvu vanjskih poslova BiH održan je sastanak Turković i Baerbock, a potom i susret izaslanstava ministarstava vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Njemačke.

Ministrice su nakon sastanka održale konferenciju za medije na kojoj su govorile o odnosima dviju zemalja i drugim aktuelnim pitanjima u regionu i svijetu.

Turković je tom prilikom rekla kako posjeta Baerbock dolazi u značajnom trenutku ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i region. Zahvalila je na podršci Njemačke u proteklih 30 godina, uključujući zalaganje za mir i stabilnost Zapadnog Balkana, projekte podrške BiH, projekte podrške regionalnoj stabilnosti...

Uputila je i poziv na hitan prekid vatre i nasilja u Ukrajini, “gdje stradaju civili, bivaju razoreni gradovi, a vidi se i sve ono za što su se mnogi nadali da je dio evropske prošlosti“.

- Glavni grad BiH, ali i svi građani i svi gradovi BiH najbolje znaju šta donosi agresija i rat. Naša srca su na strani onih koji se bore za slobodu, demokraciju, evropske vrijednosti. Tako je danas, a tako će biti i sutra, naglasila je Turković.

Dodala je kako je s njemačkom ministricoma razgovarala o situaciji u BiH i Zapadnom Balkanu.

- Njemačko prisustvo je konstruktivno i neophodno te doprinosi prosperitetu i stabilnosti ovog regiona. Sigurnosna i politička prijetnja u BiH koja je izazvana secesionističkim aktivnostima te zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske kojima se podrivaju državne institucije i Dejtonski mirovni sporazum, još uvijek nije otklonjena. Naprotiv, eskalacija u Ukrajini i posljedice koje je ta kriza izazvala u Evropi samo su dodatno usložili situaciju u BiH. Ukoliko se dozvoli daljnja destabilizacija BiH i blokiranje državnih institucija BiH, postoji bojazan da će stabilnost i sigurnost Evrope biti ugrožena, upozorila je Turković.

Smatra da je neophodno odmah zaustaviti sve retrogradne procese u BiH, onemogućiti provedbu zaključaka NSRS, što će onda otvoriti vrata pokretanju reformskih procesa, usvajanju budžeta, ispunjavanju uslova i 14 prioriteta za kandidatski status za Evropsku uniju.

- U tom pogledu, naglasili smo važnost i ulogu visokog predstavnika Christiana Schmidta, rekla je Turković, koja je dodala da su legitimne i legalne ovlasti OHR-a predviđene baš za ovakve situacije u kojima je direktno i opasno ugrožen ustavni poredak aktivnostima jedne dominantne partije u jednom entitetu BiH.

Istakla je kako je i razgovarano o zahtjevima koje je BiH poslala u Brisel u kojima je traženo da se razmotri dodjeljivanje kandidatskog statusa za BiH u skraćenom postupku i određivanje datuma početka pregovora.

- Smatramo da bi to bio snažan doprinos miru, stabilnosti BiH i cijele regije, bržem provođenju reformi i osnaživanju Evropske unije u cjelosti. Zapadni Balkan je slaba tačka Evropske unije i mjesto na kojem se mora pokazati snaga i vanjsko-politička uloga najprosperitetnijeg bloka država na svijetu, kazala je Turković.

Pozdravila je imenovanje Manuela Sarrazina za specijalnog predstavnika Vlade Njemačke za Zapadni Balkan.

Dodala je kako su ohrabreni nedavnim izjavama njemačkog kancelara Olafa Scholz, koji je rekao da je pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji se ozbiljno razmatra.

Turković je istakla kako je upoznala ministricu Baebock sa službenim stavovima i aktivnostima koje je BiH poduzela u vezi sa situacijom u Ukrajini.

”BiH se pridružila i pridruživat će se stavovima i mjerama Evropske unije u skladu sa njenim međunarodnim obavezama. Razgovarali smo i o drugim pitanjima, kao što je ekonomska saradnja i razvojna pomoć. BiH ima veliki interes za daljnje jačanje ekonomskih odnosa s Njemačkom”, navela je Turković.

Podsjetila je da je Njemačka najvažniji vanjskotrgovinski partner BiH u 2021. godini. BiH je u Njemačku izvezla robe u vrijednosti od 2,1 milijardi konvertibilnih maraka (KM), a uvezla u vrijednosti od 2,5 milijarde KM.

- Njemačka je jedan od najvećih investitora u BiH. Razvojna pomoć iz Njemačke je izuzetno značajna posebno u pogledu napora da se mladima osigura budućnost u Bosni i Hercegovini. Ohrabruju nas najave snažnije aktivnosti u tom pogledu, zaključila je Turković.

Baerbock bi se tokom posjete BiH trebala sastati s članovima Predsjedništva BiH, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, te članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

komentari (0)