Turković: Ovakvi postupci će dodatno otjerati mlade iz BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, kako se nezvanično saznaje, u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH

BiH 25.07.2022, 14:31 25.07.2022, 16:17
Turković:  Ovakvi postupci će dodatno otjerati mlade iz BiH
© AA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oglasila se na društvenim mrežama povodom najave nametanja Izbornog zakona BiH i izmjena Ustava Federacije BiH. 

- U intenzivnim kontaktima smo s brojnim međunarodnim zvaničnicima vezano za najave nametanja izbornog zakona i izmjena Ustava FBiH. Poslane su nedvosmislene poruke o neprihvatljivosti cementiranja etničkih podjela u BiH, kazala je Turković te dodala: "Izmjene Ustava Federacije BiH uvođenjem praga od tri posto zastupljenosti konstitutivnih naroda u cilju alociranja mandata u Domu naroda FBiH bile bi eklatantan primjer kršenja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Diskriminatorne odredbe bi bile cementirane u ustavu i zakonu, čime bi bio ugrožen i evropski put. Šta o ovome misli Evropski sud za ljudska prava o tome? Šta misli Venecijanska komisija?".

Naglasila je da će ovakvi postupci dodatno otjerati mlade iz BiH, piše AA. 

- SAD i Evropa moraju pokazati solidarnost kada je u pitanju zaštita Dejtonskog sporazuma i njegove preambule u kojoj je zaštiti ljudskih prava dat najveći prioritet! Ako nastavimo sa ovim prebrojavanjem i negiranjem prava onih koji ne pripadaju većini, mladi će i dalje odlaziti iz Bosne i Hercegovine pitajući se zašto da žive u zemlji u kojoj nemaju jednaka prava?, rekla je ona.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Christian Schmidt, kako se nezvanično saznaje, u utorak bi trebao saopćiti odluku u vezi s izmjenama Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH.

komentari (0)