Turković predložila Vijeću ministara da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH

BiH 07.07.2021, 11:58 07.07.2021, 14:04
Turković predložila Vijeću ministara da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH
© AA

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je blagovremeno inicijativu predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji da se 11. juli, Dan obilježavanja genocida u Srebrenici, proglasi Danom žalosti u cijeloj državi, javlja AA.

Ministrica Turković je zatražila da se, ukoliko neće biti održana redovna sjednica Vijeća ministara BiH prije 11. jula, održi hitna telefonska sjednica na kojoj bi se usvojila odluka o Danu žalosti.

- U očekivanju donošenja odluke Vijeća ministara BiH, što je bila redovna praksa proteklih godina, izuzimajući 2020. godinu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će uputiti instrukciju svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama BiH u svijetu da dostojanstveno obilježe 11. juli 2021. godine spuštanjem zastava na pola koplja/jarbola, te upoznaju zemlje prijema o razlozima za takvo postupanje, a sa željom da istina i pravda u BiH bude osnov za pomirenje i bolju budućnost svih građana i naroda BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

komentari (0)