Turska fondacija Diyanet preuzela nastavak izgradnju džamije u Olovu

BiH 28.12.2021, 15:00
Turska fondacija Diyanet preuzela nastavak izgradnju džamije u Olovu
© AA

Turska fondacija Diyanet (TDV) preuzela je nastavak izgradnje džamije “Ahi Evreni-i Veli Kirsehir“ čija izgradnja u centru Olova je ranije obustavljena zbog nedostatka sredstava i pandemije COVID-19.

Glavni imam MIZ Olovo Esad Pepić kazao je da se Olovo 2013. godine bratimilo s turskim gradom Kirsehirom i da su za potrebe nastavka izgradnje džamije sarađivali sa Uredom za vjerske poslove pri ambasadi Republike u Sarajevu i drugim relevantnim institucijama u Turskoj.

Naglasivši da je TDV preuzeo izgradnju džamije, Pepić je izrazio zadovoljstvo što se gradnja tog vjerskog kompleksa nastavlja u 2021. godinu koja je proglašena Godinom Ahi Evrena.

Kamen temeljac je položen i izgradnja prve džamije u centru Olova počela je 2017. godine, a izgradnja je u zastoju već dvije godine zbog nedostatka sredstava.

Iz Ureda za vjerske poslove ambasade Turske u Sarajevu saopćeno je da će Turska fondacija Diyanet preuzela zadaću nastavka izgradnje te džamije i da je planirano da se radovi završe i džamija otvori za molitve tokom predstojećeg ramazana.

Džamija se gradi na površini od 1.520 metara kvadratnih, a po projektu će biti izgrađena u osmanskom stilu. Kapacitet džamije će biti 400 vjernika. Pored džamije će biti dvospratna zgrada sa uredima, musafirhanom i salonom za vjenčanja. Šadrvan, fontana i munara također će biti simboli tog vjerskog kompleksa u Olovu, piše AA.

komentari (0)