Turski ambasador Girgin: "BiH može uspostaviti vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane"

- Ured visokog predstavnika je prije nekoliko dana dao izjavu za BHT1. U ovoj izjavi je naglašeno da je odgovornost domaćih političkih aktera da u okviru zakona uspostave zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima. Iz ove izjave se može zaključiti da visoki predstavnik ne planira novu intervenciju, kazao je, između ostalog, Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turkiye u BiH

BiH 09.01.2023, 09:11
Turski ambasador Girgin: "BiH može uspostaviti vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane"
© AA

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin poručio je u intervjuu za AA kako "ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane".

Ambasador Girgin je prisustvovao jučerašnjem obilježavanju 30 godišnjice ubistva potpredsjednika Vlade Republike Bosne i Hercegovine Hakije Turajlića, održanom u Sarajevu, nakon čega je odgovarao na pitanja novinara AA.  

Girgin je tom prilikom istakao da je u vrijeme kada je Hakija Turajlić ubijen bio mladi diplomata u Ankari. 

- Sjećam se da sam bio jako potresen kada sam gledao vijesti na TV-u. Njegovo ime mi je zauvijek ostalo u sjećanju. U Ankari postoji ulica koja nosi njegovo ime. Rahmetli Turajlić se na aerodromu susreo sa našim državnim ministrom koji je došao avionom koji je dovezao pomoć iz Turkiye. Prilikom povratka u grad s tog sastanka, u vozilu koje je pripadalo vojnim snagama Ujedinjenih naroda, ubijen je jer oni koji su ga trebali zaštiti nisu to uspjeli uraditi. Isto tako, snage Ujedinjenih naroda nisu uspjele spriječiti brutalni masakr nevinih ljudi u Ahmićima nekoliko mjeseci kasnije. Ovo se ponavljalo i drugdje. Nažalost, u srebreničkom genocidu međunarodna zajednica je ponovo ostavila Bošnjake na cjedilu. Ti se događaji ne smiju zaboraviti, inače će se opet ponoviti. Zato su ova obilježavanja važna, kazao je u intervjuu turski ambasador. 

Upitan šta će Turkiye odgovoriti kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, ukoliko Schmidt ponovo bude intervenisao, obzirom da se prethodno Turkiye protivila temeljnim promjenama Izbornog zakona od strane visokog predstavnika u BiH, turski ambasador je pojasnio da Turkiye "predstavlja druge zemlje članice Organizacije islamske saradnje (OIC, op.a.) u Upravnog odboru Vijeća za implementaciju mira". 

Prigovori koje ste spomenuli poznati su javnosti i stav su kojeg dijele zemlje OIC-a, zajedno sa Turkiye. Proteklih dana imali smo konsultacije s ambasadorima zemalja OIC-a. Nakon sastanka, podijelili smo zajedničke stavove s visokim predstavnikom. Znate, Ured visokog predstavnika je prije nekoliko dana dao izjavu za BHT1. U ovoj izjavi je naglašeno da je odgovornost domaćih političkih aktera da u okviru zakona uspostave zakonodavnu i izvršnu vlast na svim nivoima. Iz ove izjave se može zaključiti da visoki predstavnik ne planira novu intervenciju koju ste spomenuli. Takva intervencija, koja bi ignorisala volju naroda isključivanjem parlamenata, bila bi štetna i za tek odobreni kandidatski proces Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. Ne sumnjamo da Bosna i Hercegovina, koja je uspješno održala izbore i koja formira svoje parlamente na svim nivoima u skladu s rezultatima izbora, može uspostaviti i svoje vlasti na različitim nivoima bez intervencija sa strane. Nedavno je bilo potrebno 15 krugova glasanja da se izabere predsjednik parlamenta u jednoj velikoj zemlji svijeta (Sjedinjene Američke Države, op.a.). Demokratski procesi u svakoj zemlji ponekad mogu potrajati duže vremena, kazao je Girgin. 

komentari (0)