Turski ministar pravde Tunc: Genocid u Srebrenici se nije smio dogoditi, slična patnja se ponavlja u Gazi

Želimo izgraditi svijet pun mira i spokoja uzimajući pouke iz historije, a ne zaboravljajući ono što se dogodilo u prošlosti. Vjerujemo da je to moguće, rekao je ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc u Sarajevu

BiH 18.04.2024, 11:57 18.04.2024, 12:01
Turski ministar pravde Tunc: Genocid u Srebrenici se nije smio dogoditi, slična patnja se ponavlja u Gazi

Ministar pravde Republike Turkiye Yilmaz Tunc izjavio je da se genocid u Srebrenici nije smio dogoditi, ali da se slična patnja ljudi danas ponavlja u Gazi te je poručio da Turkiye čini sve kako bi se zaustavili barbarski izraelski napadi na narod u Pojasu Gaze.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) jučer je počeo trodnevni Međunarodni simpozijum “Borba protiv sajber kriminala“, koji je organiziran u saradnji Turske pravosudne akademije, Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA), Centra za obuku sudija i tužilaca Federacije BiH i Centra za obuku sudija i javnih tužilaca RS-a.

Simpozijum okuplja najeminentnije stručnjake iz oblasti borbe protiv sajber kriminala iz Bosne i Hercegovine, Turkiye, Crne Gore, Hrvatske i Srbije, a izuzetna je platforma za razmjenu iskustava i ideja u ovoj oblasti.

U okviru Simpozijuma IUS su danas posjetili i prigodnim govorima se obratili ministar pravde Republike Turkiye Tunc i ministar pravde Bosne i Hercegovine Davor Bunoza, piše AA. 

“Ima gradova u kojima život teče i gdje god pogledate miriše historija. Sarajevo je jedan od tih gradova. Turkiye ima jake historijske, kulturne i socijalne veze sa Bosnom i Hercegovinom koje datiraju daleko u prošlost. Ove veze su zasnovane na čvrstom prijateljstvu i bratskim odnosima koji su postojali između Turaka i Bosanaca i Hercegovaca još od osmanskog perioda“, kazao je Tunc.

Ističući kako je u Bosni i Hercegovini kroz vjekove očuvana multietničnost i tolerancija, Tunc je naglasio da je veoma važno gajiti poštivanje etničkog porijekla, vjerskih ili drugih pripadnosti te je dodao da se u Sarajevu osjeća kao kod kuće jer s ponosom vidi tragove predaka.

komentari (0)