Tvrdnje njemačke štampe: Rusija prijetila vetom na produženje mandata EUFOR-a u BiH

U zvaničnim saopćenju od prije nekoliko dana, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da Rusija ne vidi nikakvu štetu u produženju mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini...

BiH 02.11.2021, 11:35 02.11.2021, 11:40
Tvrdnje njemačke štampe: Rusija prijetila vetom na produženje mandata EUFOR-a u BiH
© AA

Njemačka novinska agencija DPA, pozivajući se na vlastite izvore, tvrdi da je Rusija prijetila vetom na produženje mandata EUFOR-a, mirovnih snaga EU u Bosni i Hercegovini.

U vijestima DPA, Rusija, koja tvrdi da imenovanje njemačkog političara Christiana Schmidta za visokog predstavnika Bosne i Hercegovine nije legitimno, zaprijetila je da će staviti veto na prijedlog EUFOR-a za produženje mandata u Bosni i Hercegovini na glasanju koje će se održati u tvrdi Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Glasanje Vijeća sigurnosti UN-a o Bosni i Hercegovini, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno je za srijedu.

Mandat EUFOR-a iz prethodnog zakona ističe u petak.

U zvaničnom saopćenju od prije nekoliko dana, rusko Ministarstvo vanjskih poslova je navelo da Rusija ne vidi nikakvu štetu u produženju mandata EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

S druge strane, Rusija i Kina prije nekoliko mjeseci, tvrdeći da Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini više nije neophodan, zahtijevale su da se ta struktura ukine.

komentari (0)