U BiH niz programa povodom obilježavanja pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine

BiH 14.07.2022, 11:51 15.07.2022, 10:21
U BiH niz programa povodom obilježavanja pokušaja puča u Turkiye 15. jula 2016. godine
© AA

U nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini bit će organizirani programi povodom obilježavanja godišnjice pokušaja puča kojeg su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti u Turkiye 15. jula 2016.

Ambasador Republike Turkiye u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin govorio je o aktivnostima koje će u BiH biti organizovane povodom obilježavanja šeste godišnjice pokušaja puča.

”U Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci te još nekoliko gradova održat ćemo aktivnosti u okviru obilježavanja 15. jula – Dana demokratije i nacionalnog jedinstva”, rekao je Girgin.

Dodao je kako će većina aktivnosti biti održana u glavnom gradu, Sarajevu.

”Ujutru ćemo (obilježavanje, op.a.) početi panelom u Institutu 'Yunus Emre'. Panelu će prisustvovati i domaći zvaničnici”, rekao je Girgin.

Dodao je da će biti održana dodjela nagrada u okviru takmičenja literarnih radova na temu ”15. juli”.

”Nakon toga će na mezarju Kovači biti proučena dova. U Gazi Husrev-begovoj džamiji, nakon džuma-namaza bit će proučena dova. Također, izložba fotografija tokom cijelog dana bit će otvorena na Baščaršiji, u blizini Sebilja“, rekao je ambasador Girgin.

Navečer će na Baščaršiji, u blizini Sebilja biti prikazan kratki dokumentarni film s izjavama Bosanaca i Hercegovaca koji su u noći s 15. na 16. jul 2016. godine bili u Turkiye. Zahvalio je BH Asocijaciji turskih alumnista (TUMED) i Turskoj agenciji za saradnju i koordinaciju (TIKA) na ovom projektu.

Girgin je rekao i kako će u petak navečer sarajevska Vijećnica biti osvijetljena bojama zastave Republike Turkiye te pozvao građane da prisustvuju događaju, a u 22 sata je planirana zajednička fotografija.

”Pored toga, tokom cijelog dana, s obzirom na to da je petak, u džamijama u nekoliko mjesta u BiH bit će proučene dove za šehide”, rekao je Girgin.

Dodao je kako su medijima upućeni dopisi i u vezi s pomenutim dokumentarnim filmom.

Planirana je podjela brošura i prigodna obraćanja u nekoliko gradova.

”Na taj način ćemo se prisjetiti naših šehida, pomoliti se za njih, a ujedno još jednom braću u BiH podsjetiti na ovu opasnost i prijetnju koju predstavlja teroristička organizacija Fetullahci (FETO)”, kazao je Girgin.

Podsjetio je kako FETO ne predstavlja prijetnju samo po Republiku Turkiye, nego za sve zemlje u kojima je aktivan.

Istakao je kako Turkiye nastavlja upozoravati na opasnost koju FETO predstavlja, a organiziranje programa povodom godišnjice puča je samo jedan od načina podsjećanja na značaj borbe protiv terorista.

Teroristička organizacija Fetullahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turkiye u noći 15. jula 2016. godine.

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Republika Turkiye zvanično zatražila od SAD-a.

Članovi te terorističke organizacije godinama su, namještanjem ispita, napredovali u službi, infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, pristalice FETO-a u pravosuđu Turkiye montiranim procesom o navodnoj korupciji pokušale procesuirati brojne visokopozicionirane zvaničnike.

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj državnog udara terorista FETO-a, odnosno pokušaj puča kojeg su izveli oficiri koje je FETO infiltrirao u tursku vojsku.

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Republici Turkiye, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna. Na to su u više navrata i ukazivali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turkiye ubijena je 251, a ranjene su 2.734 osobe.

Izvor: AA

komentari (0)