U Hercegovini tokom noći registrovano 30 zemljotresa, podrhtavanje tla nastavljeno i jutros

Nakon prvog zemljotresa, najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,4 po Richteru, a epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca

BiH 23.04.2022, 10:03 23.04.2022, 10:13
U Hercegovini tokom noći registrovano 30 zemljotresa, podrhtavanje tla nastavljeno i jutros

Na području Hercegovine, u Bosni i Hercegovini, tokom noći s petka na subotu zabilježeno je više od 30 potresa, nakon sinoćnjeg prvog snažnog zemljotresa jačine 5,6 stepeni po Richteru.

Najjači naknadni potres imao je magnitudu 4,4 po Richteru, a epicentri svih zemljotresa bili su u blizini Stoca. .

Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Richteru pogodio je kasno u petak Bosnu i Hercegovinu, sa epicentrom 16 kilometara od Stoca. Nažalost, u zemljotresu je poginula Elmira Sefo (27), koja je u teškom stanju dovezena iz Stoca u mostarsku bolnicu.

Djevojka je smrtno stradala nakon što se stijena obrušila na kuću u Stocu. Roditelji djevojke i sestra lakše su povrijeđeni. U Stocu je povrijeđeno još nekoliko osoba, a u gradovima Hercegovine pričinjena je velika materijalna šteta na mnogim objektima.

Federalni hodrometeorološki zavod (FHMZ) BiH objavio je jutros da je u toku noći registrovano osam zemljotresa od kojih je najjači bio magnitude 4,4 po Richteru, registrovan u 4:20 sati. Prema podacima FHMZ, posljednji je registrovan u 8.20 sati i bio je jačine 2,7 stepeni.

Sinoćnji zemljotres jačine 5,7 stepeni Richterove skale, sa epicentrom u okolini Stoca peti je najjači zemljotres ikada izmjeren na tlu Bosne i Hercegovine i najjači u posljednjih 50 godina u toj zemlji, piše AA. 

Zemljotres u petak u 23.07 sati, osim u Bosni i Hercegovini, osjetio se čak i u Trstu, u Italiji, nekoliko stotina kilometara od epicentra, kao i u Hrvatskoj, cijeloj Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Albaniji.

komentari (0)