U organizaciji TIKA-e i TRT-a: Novinari iz regije u Sarajevu na obuci “Novinarstvo i novi mediji"

BiH 24.03.2022, 15:58
U organizaciji TIKA-e i TRT-a: Novinari iz regije u Sarajevu na obuci “Novinarstvo i novi mediji"
© AA

 U saradnji Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) i Turske radio-televizije (TRT) u Sarajevu se održava obuka “Novinarstvo i novi mediji“, s ciljem razmjene iskustava i sticanja novih znanja iz te oblasti medijskog djelovanja. 

Obuka se održava u prostorijama sarajevskog hotela Holiday, a organizatori su kazali da je njen cilj prenošenje iskustava o novim medijima, ispitivanja prakse novinara na Balkanu i Turkiye u oblasti novih medija te analiza strategija i metoda za unapređenje kvaliteta izvještavanja u novim medijima.

Obuka se održava i u Srbiji, a prethodno je od 7. do 11. marta održana i u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Namijenjena je medijskim radnicima iz cijele regije, a u programu obuke u Sarajevu učestvuje 25 uposlenika medijskih kuća iz BiH, Hrvatske. Crne Gore i Kosova. Učesnicima će na kraju obuke biti uručeni certifikati.

Koordinator TIKA-e u Bosni i Hercegovini Muhammed Unal rekao je da se obuka održava od 21. do 25. marta i da učestvuju uposlenici medijskih kuća iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i sa Kosova.

- Ovo je prvi stepen ove obuka, a planirano je da u Turkiye bude organizirana naredna faza obuke. Smatramo da je važno da podijelimo velika iskustva TRT-a sa medijskim radnicima u regiji, rekao je Unal za AA.

Dobre povratne informacije

Vahit Gokgul, koji je zadužen za programe obuke TRT-a, rekao da se obuka realizira u saradnji TRT-a i TIKA-e i da je to još jedan u nizu projekata koje te institucije provode u oblasti edukacije medijskih radnika.

- TRT je u protekle četiri godine realizirao obuke u 99 zemalja svijeta na kojima je učestvovalo 12.000 polaznika. U kalendaru za ovu godinu planiramo edukaciju za još hiljadu ljudi u inozemstvu. Trenutno se ova obuka odlično provodi. Uvijek dobijamo dobre povratne informacije i prije samog kraja obuka i zbog toga smo posebno zadovoljni. Posebno smo sretni što smo tu u Bosni, rekao je Gokgul.

Jedna od polaznica obuke i uposlenica Javnog servisa Crne Gore Rada Brajović istakla je da joj se poziv i agenda obuke učinila privlačnom jer se dugi niz godina bavi mobilnim novinarstvom i uređivanjem naloga na društvenim mrežama.

- Ono što je meni posebno bilo interesantno tokom dosadašnje edukacije jesu dva segmenta koja se konkretno tiču Tik-toka i podcasta. To je nešto što je u regionu sada jako aktuelno i mi uglavnom lutamo i tragamo za najboljim načinom kako da podcast predstavimo javnosti. Od edukatora sam pokupila njihova iskustva i ono što ću svakako primijeniti u svom mediju. Što se tiče Tik-toka, to je medij koji je meni relativno nepoznat, budući da je fokusiran na mlađu populaciju, kazala je Brajović.

Ističući kako Javni servis Crne Gore radi na osnivanju redakcije za društvene mreže, Brajović je kazala da će joj iskustvo kolega iz regiona i neke smjernice edukatora koristiti u budućem radu.

- Organizatori su ispunili očekivanja i agenda se dobro pratila. Jako sam zadovoljna u tom dijelu. Naravno, ono što je ključno na ovakvim događajima je razmjena iskustava i kontakata sa kolegama iz regiona, što je posebno dragocjeno za nas novinare, zaključila je Brajović.

Konstruktivne ideje kolega

Još jedan od učesnika obuke je i Amir Saletović, urednik digitalnih medija Hayat televizije, koji je istakao da je obuka kreativno osmišljena i da je bilo lijepo slušati iskustva kolega iz Turkiye, koja su uglavnom identična, kao i problemi sa kojim se susreću novinari u BiH.

Čuli smo puno konstruktivnih ideja na koji način novinari mogu sami sebi olakšati posao u ovom digitalnom svijetu, svijetu novih medija. Prije svega, zahvalne su bile informacije o tome kako brže, bolje i efikasnije medij može pristupiti uređenju društvenih mreža, prije svega Instagrama i Facebooka koji su velika reklama i pomoć za svaki medij, rekao je Saletović.

Naglasivši to da su organizatori na jednom mjestu uspjeli okupiti kolege iz više dijelova bivše Jugoslavije, Saletović je kazao da su mogli razmijeniti iskustva sa kolegama iz Hrvatske i Crne Gore i čuti sa kojim se problemima oni suočavaju u radu, piše AA. 

- U svakom slučaju, dosta toga korisnog svako od nas je mogao naučiti i smatram da su organizatori ovim uputili jednu važnu poruku da je krajnje vrijeme da svi polako stanemo ukraj lažnim vijestima i da kroz uređenje svakog sadržaja kojeg plasiramo, iskažemo poštovanje prema krajnjem korisniku, čitatelju ili gledatelju, rekao je Saletović.

komentari (0)