U Sarajevu otvorena izložba posvećena genocidu nad Ujgurima

BiH 08.10.2021, 15:48 08.10.2021, 16:41
U Sarajevu otvorena izložba posvećena genocidu nad Ujgurima
© Balkan News

U glavnom bosanskohercegovačkom gradu – Sarajevu, u organizaciji Sindikata nevladinih organizacija Istočnog Turkistana, danas je otvorena izložba posvećena genocidu nad Ujgurima.

Na izložbi nalaze se fotografije koje pokazuju pravu sliku stanja Ujgura u Kini, nad kojima se godinama čini genocid. Jedan od najvećih genocida nad Ujgurima, predstavljen je upravo u Bosni i Hercegovini, koja je imala sličnu sudbinu devedesetih godina. Genocid u Bosni i Hercegovini je prestao, međutim, genocid nad Ujgurima nije, on još uvijek traje, i ko zna koliko će još trajati.

Hidayet Oguzhan, predsjednik Sindikata nevladinih organizacija Istočnog Turkistana je u razgovoru za Balkan News govorio o samoj izložbi, ali i o načinu na koji su tretirani Ujguri u Kini.

- U Turskoj živi blizu 300.000  Ujgura, a oko tri miliona Ujgura živi u inostranstvu. Dakle, van Turkistana. Pitanje Turkistana je na svjetskom nivou došla do određene tačke te zbog toga smo mi danas ovdje u Bosni i Hercegovini, kazao je Oguzhan.

Istakao je kako se na izložbi nalaze fotografije koje objašnjavaju i prenose priču o genocidu, koji se događa u Turkistanu. Izložba će, kazao je sagovornik, trajati tri dana.

- Na izložbi ćemo dijelit brošure o genocidu u Turkistanu. Jedan od ciljeva izložbe su i pregovori na kojem će se naći svi predstavnici Sindikata nevladinih organizacija Istočnog Turkistana., kazao je Oguzhan.

I narod iz BiH je, kako kaže Oguzhan, osudio genocid nad Ujgurima.

- Zbog toga smo, također, ovdje, kako bismo se zahvalili, ističe Oguzhan.

Oguzhan je uporedio BiH sa Istočnim Turkistanom, te rekao da su i Bošnjaci doživjeli sličnu sudbinu kao i Ujguri.

Pored Oguzhana, za Balkan News su razgovarali i Celal Erbay, dekan istanbulskog Yeni Yuz Yil Univerziteta, te Dolkun Isa, predsjednik Svjetskog kongresa Uygura.

Oni, također, ističu da su tu zbog podrške Ujgurima iz Istočnog Turkistana.

Erbay kaže da mu je u vrijeme kada je bio parlamentarac AK partije, uvaženi Recep Tayyip Erdogan, sadašnji predsjednik, a tadašnji premijer Turske, rekao da se pozabavi stanjem Ujgura u Istočnom Turkistanu, te da od tada datira njegovo zanimanje o Ujgurima.

Dolkun Isa, koji dolazi iz njemačkog grada Minhena,  također je u Bosni i Hercegovini kako bi ispričao pravu priču o stanju Ujgura.

- U Istočnom Turkistanu se događa genocid, i mi se trudimo to pokazati svijetu, te smo tu kako bi razgovarali o stanju Ujgura, kazao je Dolkun Isa za Balkan News.

Nudžejma Đukić/Balkan News

komentari (0)