Ulica u Srebrenici bi mogla biti nazvana po Peteru Handkeu - osobi koja negira genocid

Pavlović je u pismenom zahtjevu rukovodstvu Općine Srebrenica, osim ulice, tražio je i odobravanje lokacije u centru Srebrenice gdje bi se trebala podići spomen-bista Handkeu...

BiH 20.05.2021, 14:32
Ulica u Srebrenici bi mogla biti nazvana po Peteru Handkeu - osobi koja negira genocid
© AA

Udruženje građana “Istočna alternative” Republike Srpske podnijelo sje inicijativu o promjeni naziva ulice u Srebrenici. Naime, svojom inicijativom zahtijevali su da se Ulica maršala Tita nazove po Peteru Handkeu, kojeg su Kanton Sarajevo i Kosovo proglaili personom non grata.

Prema pisanjima Srne, predsjednik Udruženja Vojin Pavlović istakao je kako je “apsurdno da jedino u Srebrenici postoji Ulica maršala Tita” te dodao kako je "nedopustivo da nijedna ulica u Srebrenici ne nosi naziv po imenima značajnih srpskih hisotrijskih ličnosti ili po značajnim događajima."

Pavlović je u pismenom zahtjevu rukovodstvu Općine Srebrenica, osim ulice, tražio je i odobravanje lokacije u centru Srebrenice gdje bi se trebala podići spomen-bista Handkeu.

Podsetimo, Peter Handke proglašen je "personom non grata" zbog podržavanja režima Slobodana Miloševića i negiranja genocida. No, ipak, je dobitnik Nobelove nagrade zbog čega su u Stockholmu organizovani protesti. 

komentari (0)