UNICEF donirao blizu dva miliona lijekova Bosni i Hercegovini

BiH 18.08.2021, 11:26
UNICEF donirao blizu dva miliona lijekova Bosni i Hercegovini
© MCP BiH

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) danas je dostavio Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine lijek Deksametazon u vrijednosti milion dolara.

Uz isporučeni lijek, u posljednja dva mjeseca UNICEF je za građane Bosne i Hercegovine donirao PCR testove i lijekove u iznosu od blizu tri miliona dolara, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Lijek Deksametazon će se distribuirati relevantnim javnim zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Distrikta Brčko prema iskazanim potrebama.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević iskazali su i ovom prigodom zahvalnost UNICEF-u na potpori u borbi protiv pandemije koronavirusa.

- Ministarstvo civilnih poslova, sukladno ovlastima intenzivno radi na osiguranju neophodnih lijekova i medicinskih sredstava za sve žitelje BiH, a suradnja s međunarodnim organizacijama u tom procesu iznimno je značajna - navode iz Ministarstva.

UNICEF podržava vodeće humanitarne napore u odgovoru na pandemiju "COVID-19" te stavlja djecu i njihove obitelji na prvo mjesto podržavajući jačanje primarnih zdravstvenih sustava. Od početka pandemije, UNICEF podržava vlasti u planovima pripravnosti kako bi im pomogao u borbi protiv nastale situacije.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan napominje da pandemija nije gotova i da svi moraju biti spremni za sve buduće scenarije.

- Drago nam je što danas možemo podržati BiH ovom velikom donacijom Deksametazona, kortikosteroida koji se koristi u liječenju pacijenata oboljelih od koronavirusa i lijeka koji je pokazao da utječe na smanjenje smrtnosti kod hospitaliziranih pacijenata. Pozivam sve građane da se cijepe čim doze postanu dostupne jer je cijepljenje jedini način da se smanje ozbiljne posljedice i jedini način da zaštitimo sebe i svoje najmilije - kazala je.

Od početka pandemije koronavirusa, UNICEF u Bosni i Hercegovini surađuje s Ministarstvom civilnih poslova i vlastima Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta, pružajući potporu u isporuci "COVAX" cjepiva, pristup mehanizmu "Access to COVID-19 Tools Accelerator" (ACTA) za borbu protiv pandemije, komunikaciji o rizicima i zaštiti, angažmanu u zajednici, dostavljanjem smjernica i osnovnih potrepština zdravstvenim i obrazovnim vlastima, potpori u domeni ponovne uspostave redovitog programa imunizacije, mentalnog zdravlja i psihosocijalnoj potpori djeci, adolescentima i obiteljima, kao i žurnoj nabavi osobne zaštitne opreme za najizloženiju populaciju, navodi se u saopćenju.

komentari (0)