Upozorenje za vodostaje Une, Sane i Vrbasa, moguće poplave

Za navedene rijeke prognozira se vanredno hidrološko stanje u naredna tri dana

BiH 15.12.2022, 11:15 16.12.2022, 11:10
Upozorenje za vodostaje Une, Sane i Vrbasa, moguće poplave
© AA

Tek što se voda povukla iz poplavljenih područja širom Krajine, meteorolozi najavljuju nove kišne padavine koje mogu biti potencijalno opasno.

Prema podacima Agencije za vodno područje rijeke Save, prognozira se porast vodostaja na cijelom vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, posebno na slivu rijeke Une, Sane, Vrbasa i Fojničke rijeke gdje se očekuju moguće poplave.

Za navedene rijeke prognozira se vanredno hidrološko stanje u naredna tri dana. Pozivaju se nadležne službe da prate situaciju na terenu kako bi se zaštitilo stanovništvo te materijalna dobra. 

Inače, Federalni hidrometeorološki zavod BiH (FHMZ) prognozira padavine.

- Danas se očekuje promjenljivo vrijeme uz padavine tokom večeri na zapadu, jugozapadu i jugu Bosne i Hercegovine. U petak se ponovno očekuju padavine na nešto širem prostoru. U subotu u jutarnjim satima još malo padavina i lagano smirivanje vremenskih prilika u našoj zemlji. U nedjelju i ponedjeljak samo će u jutarnjim satima magla kvariti ugođaj lijepog i sunčanog dana. Najviše padavina narednih dana očekuje se na jugu naše zemlje, što je i očekivano, jer maksimum godišnjih padavina na ovom području upravo je tokom zimskih mjeseci. Na zapadu, gdje je bilo najviše problema u proteklom periodu sa padavinama i poplavama, očekuju se umjerene količine padavine, kaže za Balkan News Bakir Krajinović, klimatolog FHMZ. 

Potencijalno opasno vrijeme prognozira se za područja Livna, Mostara, Banja Luke, Foče i Trebinja zbog udara vjetra i kiše.

komentari (0)