Uspješne "Merhametove" akcije: Nahranjeno 110.000 gladnih u Jemenu, Bangladešu i Mijanmaru

BiH 16.07.2022, 12:18
Uspješne "Merhametove" akcije: Nahranjeno 110.000 gladnih u Jemenu, Bangladešu i Mijanmaru
© MDD Merhamet

Muslimansko dobrotvorno društvo "Merhamet" uspješno je provelo i ovogodišnje akcije "Bosanski kurban" i "Kurbani u Meki i Australiji".

Zahvaljujući građanima u BiH i dijaspori, obezbijeđeno je meso za čitavu godinu za 45 narodnih kuhinja i njihovih punktova širom BiH, u kojima "Merhamet" svakodnevno hrani više od 8.000 korisnika i njihovih porodica, saopćeno je iz "Merhameta".

Predsjednik HO "Merhamet" MDD Kenan Vrbanjac se zahvalio svim građanima u BiH i dijaspori koji su i u 2022. godini, kao i godinama ranije, izvršavajući svoju vjersku dužnost, uplatili i donirali svoje kurbane "Merhametu".

"Na ovaj način, građani su omogućili obilne i kvalitetne obroke za naše najsiromašnije građane. Svjedoci smo da povjerenje građana u Merhamet raste iz godine u godinu, što je veoma značajno, s obzirom da je kurbansko meso prikupljeno tokom ove akcije podijeljeno Merhametovim javnim kuhinjama širom BiH, koje će normalno funkcionirati u narednih godinu dana i imat će dovoljno mesa za pripremu obroka svojim korisnicima", kazao je Vrbanjac.

Akcija "Bosanski kurban" je i ove godine provedena u saradnji s bošnjačkim povratnicima u manji bh. entitet i s demobilisanim borcima Armije RBiH.

Osim redovnim korisnicima "Merhameta", kurbansko meso će se dijeliti socijalnim ustanovama, centrima za odvikavanja od droge, kolektivnim centrima, staračkim domovima, povratničkim porodicama, kao i ostalim socijalno ugroženim kategorijama te kroz podjelu interventnih paketa.

"Merhamet je ove godine klao kurbane u pet klaonica u BiH, kako bi se približio građanima koji su željeli prisustvovati klanju. Željeli smo omogućiti da se što više građana uvjeri kako Merhamet radi transparentno i uz poštovanje šerijatskih propisa. Tako je ove godine Merhamet organizirao klanje kurbana u Sarajevu, Živinicama i Srebrenici, gdje su građani mogli prisustvovati", kazao je Vrbanjac.

"Merhamet" je i ove godine organizirao klanje kurbana u Mekki i Australiji. Akciju je provodio "Merhamet" Švedske, a u akciji su učestvali i HO "Merhamet" MDD sa svojim organizacionim jedinicama. Kurbani koje su "Merhametu" donirali građani u BiH i dijaspori u okviru akcije "Kurbani u Mekki i Australiji" stigli su do gladnih porodica u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru.

Tako je, kaže Vrbanjac, ova humanitarna organizacija, zajedno sa građanima BiH, nahranila oko 110.000 gladnih osoba, odnosno više od 20.000 muslimanskih porodica u tim zemljama.

"Ovo je treća godina od kada Merhamet organizira klanje kurbana u Mekki. Bosanci i Hercegovci u našoj zemlji i dijaspori su izrazili zadovoljstvo što im je Merhamet omogućio da svoju vjersku obavezu, žrtvovanje kurbana, mogu obaviti u ovom svetom gradu muslimana i što, istovremeno, mogu nahraniti brojne gladne muslimanske porodice u kriznim područjima, u ovom slučaju u Bangladešu, Jemenu i Mijanmaru", kazao je Vrbanjac.

Naglasio je da je žrtvovanju kurbana u Mekki, u ime "Merhameta", prisustvovao je Fehim Halilović, predsjednik "Merhameta" Švedske, koji je predvodio akciju "Kurbani u Mekki i Australiji".

"Na taj način željeli smo do kraja ispratiti našu akciju i uvjeriti se da njena realizacija bila uspješna. Na to imamo obavezu i zbog naših građana koji su nam povjerili svoje kurbane i koji očekuju od nas povratnu informaciju o tome", zaključio je Vrbanjac.

Izvor: AA

komentari (0)