Vasvija Vidović, advokatica Novalića: "Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu"

Novalić nije prisustvovao objavi presude

BiH 05.04.2023, 11:31 06.04.2023, 15:10
Vasvija Vidović, advokatica Novalića: "Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu"
© AA

Vasvija Vidović, advokatica premijera Federacije BiH Fadila Novalića, optuženog u predmetu "Respiratori", nakon današnje prvostepene presude, smatra da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja. 

Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme "F. H. Srebrena malina" Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa.

Federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena je optužbe za nesavjestan rad u službi.

Novalić je osuđen na četiri godine zatvora, Solak na šest, a Hodžić na pet godina zatvora, piše AA. 

Pravno lice "Srebrena malina" proglašena je odgovornom što je raspolagala protivpravno stečenom imovinom te je kažnjena sa 200.000 KM koja se mora platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

- Nisam iznenađena presudom jer, nažalost, ona je izašla u javnost upravo ovakva kakva jeste. S druge strane, nisam iznenađena jer je meni kao dobrom posmatraču političkih zbivanja u našoj zemlji, od samog početka bilo jasno da postoji određen plan koji ima specifičan cilj, istakla je Vidović.

Podsjetila je na njeno izlaganje na samom početku predmeta kada se rješavao pritvor Novalića.

- Tada sam kazala da su na njega usmjereni protivnici Federacije. Ovo je vrlo ozbiljna situacija. Zašto sam to rekla i zašto smatram da se radi o jednom političkom projektu koji je nažalost doveden do kraja. Od sudije Perića, kao čovjeka sa integritetom, predratnog sudije, nisam ni očekivala drugačiju odluku. Presuda nije pravosnažna, uložit ćemo žalbu. Međutim, kako će ovo završiti, vidjet ćete u kojoj mjeri je ozbiljan ovaj predmet i kakve će biti posljedice, naglasila je Vidović.

Kako je kazala, Novalić je proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja.

- Zloupotreba službenog položaja je specifično krivično djelo koje traži da je on postupao mimo propisa, mimo ovlaštenja u namjeri da ostvari imovinsku korist sebi ili drugome, dodala je Vidović.

Novalić nije prisustvovao objavi presude.

komentari (0)