(VIDEO) Dan bijelih traka: Sjećanje na prijedorsku bol

Na današnji dan prije 29 godina putem Radija Prijedor, vlasti bosanskih Srba pozvale su nesrpsko stanovništvo - doslovno u smrt...

BiH 31.05.2021, 07:48 31.05.2021, 14:57
(VIDEO) Dan bijelih traka: Sjećanje na prijedorsku bol
© Printscreen/Youtube


 

Zadnji je dan u mjesecu maju. Tog 31. dana ovog mjeseca obilježava se “Dan bijelih traka”, odnosno sjećanje na 3.176 stanovnika, među kojima i 102 djece, koji su na najstrašniji način izgubili svoje živote. Tih dana 1992. godine je sa teritorije općine Prijedor protjerano oko 50.000 ljudi.

/Printscreen/Youtube 


Na današnji dan prije 29 godina putem Radija Prijedor, vlasti bosanskih Srba pozvale su nesrpsko stanovništvo - doslovno u smrt.

Poruka je glasila: "Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice."

I snosili su. Svih 3.176 ljudi, ubijenih i mučenih u logorima Omarska, Trnopolje i Keraterm, snosili su teške posljedice. Tih dana muškarci su uglavnom vođeni u logore Keraterm i Omarska, a žene u logor Trnopolje - u logore u kojima su se dogodili najteži zločini. A kako je Fikret Alić, preživjeli logoraš poznat kao “čovjek iza žice” logora Trnopolje kazao u knjizi “Čovjek i fotografija”: “Keraterm, nekadašnja tvornica cigle, postala je tvornica straha i užasa – logor smrti.

Za zločine u Prijedoru, te logorima Omarska, Keraterm i Trnopolje, pred pravosuđen ICTY i sudom BiH osuđeno je 30 osoba sa ukupnom kaznom u trajanju više od 230 godina.
 


 


 

komentari (0)