Viši sud u Beogradu: Mujanović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora

Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru

BiH 09.05.2022, 16:28
Viši sud u Beogradu: Mujanović prvostepeno osuđen na deset godina zatvora
© AA

- Bivši pripadnik Armije RBiH Husein Mujanović osuđen je danas pred odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu na kaznu zatvora od deset godina u koju će mu biti uračunato i vreme provedeno u pritvoru. 

Ovo je prvostepena presuda, nakon što je Apelacioni sud predmet vratio na ponovno suđenje, jer je poništio presudu od 6. jula 2020. godine kojom je Mujanović bio osuđen na deset godina zatvora, javlja AA. 

Mujanović se optužnicom srbijanskog tužilaštva tereti da je kao upravnik vojničkog pritvora snaga Armije RBiH u mestu Hrasnica u Sarajevu držao zatvorene oko 30 civila srpske nacionalnosti, bez zakonskog osnova i odluke nadležnog organa i da je prema njima postupao nečovečno i nanosio im teške duševne patnje, tako što im nije obezbedio minimum uslova za život. U optužnici se navodi da su noću muški zatvorenici odvođeni u atomsko sklonište i prebijani usled čega je šest preminulo, a da su ostali zatvorenici, zatvoreni u garažama čuli jauke onih koji su bili prebijani.

Tereti se i da je tukao jednog zatvorenika u svojoj kancelariji.

Mujanović je tokom suđenja tvrdio da nije kriv.

Husein Mujanović je uhapšen u julu 2018. godine na graničnom prelazu između Srbije i Bosne i Hercegovine i od tada se nalazi u pritvoru.

komentari (0)