Von der Leyen i Rutte se sastali sa članovima Predsjedništva BiH

- Hrvatski premijer Andrej Plenković se nije pojavio na sastanku u Predsjedništvu BiH

BiH 23.01.2024, 09:29
Von der Leyen i Rutte se sastali sa članovima Predsjedništva BiH

 Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastali su se u utorak sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen i premijerom Kraljevine Nizozemske Markom Rutteom, dok se predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković koji je doputovao u dvodnevnu posjetu Sarajevu, nije pojavio na jutrošnjem sastanku.

Sastanku je prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, te članovi Predsjedništva Denis Bećirović i Željka Komšić.

Posjeta evropskih zvaničnika je uslijedila nakon odluke Evropskog vijeća u decembru 2023. o otvaranju pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom onda kada se postigne neophodan stepen usklađenosti sa kriterijima za članstvo. Evropsko vijeće je također pozvalo Komisiju da izvijesti Vijeće o napretku najkasnije u martu 2024. u cilju donošenja odluke.

Posjeta ima za cilj ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da iskoriste ovu priliku i intenziviraju napore kako bi do marta 2024. godine ostvarili neophodan napredak po 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Osim toga, posjeta će biti prilika i za diskusiju o mogućnostima koje nudi Plan rasta Evropske komisije za Zapadni Balkan, piše AA. 

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini, predsjednica von der Leyen, premijer Rutte i Plenković će se sastati i s predsjedavajućom i zamjenicima predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kao i predstavnicima civilnog društva.

komentari (0)