Za razvoj početnog biznisa podršku dobilo 19 povratnika

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2021. godini podržalo je 96 poslovnih ideja, za čiju namjenu je izdvojeno više od 573 hiljade KM

BiH 12.10.2021, 13:56
Za razvoj početnog biznisa podršku dobilo 19 povratnika
© FMROI.GOV.BA

Potpisivanjem i uručenjem ugovora za 19 poslovnih ideja iz pet općina i gradova, ozvaničena je podrška Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica poduzetnicima iz Prijedora, Ključa, Drvara, Bosanskog Novog i Bosanskog Petrovca.

Predstavljeno je 19 različitih biznis ideja koje znače i zapošljavanje povratnika. Jedan od korisnika programa podrške start-up firmi je i inženjer geodezije Samir Porčić iz Bosanskog Novog.

- Još uvijek smo u početnom razvoju, tako da je svaka podrška značajna. Dodatno nas ohrabruje da podrška stiže od institucije. Radim ono što najbolje znam i za šta sam se školovao. Sredstva će mi koristiti u opremanju ureda za geodetske usluge. Zahvalan sam na podršci, kao i sve kolege koje su danas dobile podršku ministarstva. Svi smo dobili motivaciju više jer je neko već prepoznao naš rad, iako smo u početnim fazama, naglasio je Porčić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u 2021. godini podržalo je 96 poslovnih ideja, za čiju namjenu je izdvojeno više od 573 hiljade KM. Ugovore sa korisnicima danas je u Bosanskon Novom potpisao resorni ministar Edin Ramić, javlja AA. 

- Radi se o poslovnim idejama uglavnom mladih ljudi. Zastupljenost je podjednaka iz oba bosanskohercegovačka entiteta. Ono što posebno raduje je da od ukupnog broja podržanih imamo 26 odsto žena poduzetnica, a pola korisnika su životne dobi do 35 godina. Kao i prethodnih dana gdje smo potpisivali ugovore i danas smo vidjeli veoma zanimljive ideje čiji ćemo rad i dalje pratiti. Oni koji budu ozbiljni u svom radu i razvoju moći će koristiti i druga sredstva ministarstva gdje će moći dodatno zaposliti ljude i uspješno razvijati svoj biznis, istakao je Ramić.

komentari (0)