Zajimović na svečanom otvorenju Upravne zgrade Rijaseta IZBiH: Mjesto donošenja važnih odluka

- Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada, kazao je direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović

BiH 28.05.2022, 12:08 03.06.2022, 16:20
Zajimović na svečanom otvorenju Upravne zgrade Rijaseta IZBiH: Mjesto donošenja važnih odluka
© AA

Direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Senaid Zajimović na svečanom programu otvorenja Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u Sarajevu rekao je kako će ovaj objekt biti mjesto donošenja važnih odluka, obavljanja važnih poslovnih zadataka i dočekivanja gostiju s Istoka i Zapada. 

Zajimović je tom prilikom podsjetio na tok procesa izgradnje ovog impozantnog objekta.

Dodao je kako je riječ o važnom projektu ne samo za Islamsku zajednicu , nego i Sarajevo, ali i BiH.

Zajimović je podsjetio kako je na nizu projekata, uključujući i ovaj, ostvarena dobra saradnja s Republikom Turkiye.

- Ova zgrada je administrativni centar Rijaseta IZ u BiH i bit će mjesto donošenja važnih odluka i mjesto obavljanja važnih poslovnih zadataka. U ovoj zgradi ćemo dočekivati razne delegacije iz raznih zemalja svijeta sa Istoka i Zapada, kazao je Zajimović.

Zahvalio je svim vakifima, posebno Ministarstvu kulture i turizma Republike Turkiye i Generalnoj direkciji za vakufe.

Vakif Fahrudin Radončić kazao je kako biti danas ovdje i svjedočiti historijskom trenutku jeste takva privilegija kojom će se svi ponositi, uključujući i buduće generacije.

- Učešće u ovom projektu nije bila niti je smjela biti privilegija određenog broja uspješnih pojedinaca nego je to vakuf mnogobrojnih muslimana, rekao je Radončić.

Podsjetio je kako je uz nekoliko zvaničnih inicijatora u projektu učestvovalo nekoliko stotina ili hiljada drugih vakifa, koji su svojim donacijama pokazali iskren nijjet (namjeru, op.a) i privrženost svojoj vjeri i njenim institucijama.

Smatra da nije važno koliko je neko dao sredstava za uvakufljenje, odnosno da nije važno ko je dao koliko sredstava, da li je riječ o stotinama hiljada KM ili značajno manjim sredstvima, ukoliko je dato od srca.

Smatra kako su uspješni ljudi lokomotiva razvoja svakog društva i da im nije nimalo lako kako se to ponekad predstavlja u javnosti.

Osvrnuo se i na značaj ovog objekta za muslimane u Bosni i Hercegovini, ali i identitet i njegovo jačanje u okviru multikonfesionalne BiH i cijelog regiona.

- Za našu sadašnjost, blisku i daleku budućnost, koja je će neizostavno nositi puno teških izazova važno je da imamo jaku Islamsku zajednicu i njene institucije, rekao je Radončić.

komentari (0)