Zasađena nova stabla lipe u Aleji ambasadora u Sarajevu

BiH 27.10.2021, 12:43 27.10.2021, 14:44
Zasađena nova stabla lipe u Aleji ambasadora u Sarajevu
© AA

Ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin, ambasador Malezije u BiH Raja Saifful Ridzuwan, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova i ambasador Republike Indonezije u BiH Roem Kono danas su u Aleji ambasadora u Sarajevu zasadili nova stabla lipe.

Općina Stari Grad je bila domaćin tradicionalne sadnje lipa, čime je broj zasađenih stabala dostigao broj 217 u Aleji ambasadora.

Nakon sadnje ambasadorima i zvaničnicima su uručeni certifikati koji će ih zauvijek podsjećati na taj lijepi čin.

Ambasador Turske u BiH Girgin izrazio je saučešće porodicama žrtava i građanima BiH povodom tragične smrti sedam osoba u Brčkom.

Potom je načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću čestitao na održavanju tradicije sadnje lipa u Aleji ambasadora.

- Čestitam mu na tome jer ovo prije svega ima ekološki efekat kojim se dodatno povećava ljepota ovog prelijepog kutka Sarajeva. Također, svi mi ovim ovdje ostavljamo jedan trajan trag, kazao je Girgin.


 

On je osmi ambasador Turske koji je u Aleji ambasadora zasadio lipu, a Opština Stari Grad također ima veliki broj pobratimskih opština iz Republike Turske.

- Bosna i Hercegovina je zemlja s kojom opštine u Turskoj imaju najviše pobratimskih opština gdje su se bratili s više od 170 opština u cijeloj BiH. Što se Starog Grada tiče, ako se ne varam, pobratilo se deset opština iz Turske i mi smo zbog toga veoma sretni jer Sarajevo je za nas važan grad, a Stari Grad u njemu je simbol jezgre, simbol istorije Sarajeva. Drago nam je da je toliki broj opština bratimljen i što odnosi između bratskih naroda i građana dobivaju veću važnost kada se na ovako lijep način sarađuje. Kao što znate, Turska je vjerovatno jedina zemlja u kojoj je veći broj građana porijeklom iz Bosne i Hercegovine nego što, vjerovatno, danas živi u BiH, rekao je turski ambasador.

Hadžibajrić je istakao da će nakon današnje sadnje lipa za oko mjesec dana još oko 15 ambasadora posaditi lipe u u Aleji.

Kako je kazao, ovaj projekat sadnje lipa također doprinosi dodatnom povezivanju država.

- Time smo se i vodili nekada davno 2002. godine kada je tadašnji Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch zasadio prvu lipu u Aleji ambasadora i kasnije smo nastavili taj kontinuitet. Također, ne samo da mi njih pozivamo nego se i oni sami javljaju da zasade lipu, što pokazuje da je tim ljudima stalo da imaju kontakt i kontinuitet sa Bosnom i Hercegovinom, rekao je Hadžibajrić.

Aleja ambasadora koja se nalazi u sarajevskoj općini Stari Grad, na prostoru od Bentbaše do Darive, jedinstvena je šetnica u Bosni i Hercegovini jer je u njoj više od 200 ambasadora, visokih zvaničnika međunarodnih organizacija, koji su radili u BiH, zasadilo po jednu lipu u ime zemlje koju predstavljaju.

Ovaj projekat je pokrenut 2002. godine, a prvu lipu zasadio je tadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch piše AA.

komentari (0)