Završena vježba Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH na „Manjači"

BiH 09.09.2021, 14:41
Završena vježba Bataljonske grupe lake pješadije OS BiH na „Manjači"
© AA

Pripadnici Bataljonske grupe lake pješadije (INF-L-BNG) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH), danas su na vojnom poligonu "Manjača" okončali su četverodnevnu vježbu u cilju izvođenja NATO SEL-2 ocjenjivanja.

Iz Ministarstva odbrane BiH saopšteno je da je ccjenjivanje je realizirano po konceptu operativnih sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija NATO-u, ocjenjivača iz OS BiH uz nadzor NATO monitoring tima.

Vježbom je rukovodio Direktorijat vježbe OS BiH, a zadatak istom je bila specifikacija, planiranje, realizacija, analiza i izvještavanje. Na čelu direktorijata bio je komandant Komande za obuku i doktrinu brigadir Slaven Blavicki. Tok i realizaciju vježbe su kontrolirali i nadgledali visoki oficiri OS BiH, EUFOR-a i NATO-a.

- Bataljonska borbena grupa lake pješadije OS BiH je pokazala visok nivo obučenosti i interoperabilnost u skladu sa NATO standardima, te je u konačnici uspješno zadovoljila propisane norme i standarde. Demonstrirana je izuzetna posvećenost, entuzijazam i profesionalnost svih pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije, kao i svih onih koji su ih na različite načine podržavali tokom cjelokupne realizacije ovog značajnog događaja, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su OS BiH potvrdile visok nivo odgovornosti, obučenosti i spremnosti za izvršenje zakonom propisanih zadataka.

U narednoj godini u planu je ocjenjivanje nivoa NEL-2, te se očekuje da OS BiH 2023. godine imaju operativno sposobnu Bataljonsku grupu lake pješadije za učešće u NATO-vođenim operacijama, javlja AA.

Tokom realizacije vježbe poštovale su se sve epidemiološke i higijenske mjere propisane od nadležnih institucija, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

komentari (0)