ANALIZA - U Crnoj Gori najviše stranih kompanija u vlasništvu turskih biznismena

EKONOMIJA 19.08.2021, 10:28
ANALIZA - U Crnoj Gori najviše stranih kompanija u vlasništvu turskih biznismena
© AA

Crna Gora je posljednjih godina sve više popularna destinacija za pokretanje biznisa za kompanije čiji su vlasnici turski državljani. To potvrđuju i zvanični podaci, koji govore da je najviše stranih kompanija u Crnoj Goru upravo u vlasništvu turskih državljana.

Prema podacima Zavoda za statistiku (MONSTAT) u Crnoj Gori je u prošloj godini bilo 11.280 preduzeća u stranom vlasništvu. Od ukupnog broja, najveći dio stranih preduzeća u vlasništvu je turskih biznismena i to njih 3.250, odnosno 28,8 odsto.

Porast interesovanja nakon učlanjenja Crne Gore u NATO

Najviše preduzeća otvoreno je na crnogorskom primorju, posebno u Budvi, ali i u glavnom gradu Podgorici.

Porast interesovanja turskih biznismena za ulaganje u Crnu Goru bilježi se posljednjih godina, posebno nakon učlanjenja Crne Gore u NATO alijansu. To je na neki način ulilo dodatnu sigurnost turskim biznismenima da svoj kapital ulažu uglavnom u gradovima crnogorskog primorja.

Broj turskih firmi tokom 2017. godine, prije učlanjenja Crne Gore u NATO bio je oko 250. Taj broj danas je veći za čak 14 puta, a informacije Privredne komore i Udruženja turskih investitora govore da interesovanje raste iz dana u dan.

Ulaganja u građevinarstvo i turizam

Građevinarstvo je grana u kojoj se bilježe najveća ulaganja biznismena iz Turske, ali je takođe i turizam u vrhu interesovanja.

U periodu prije pandemije koronavirusa, kada je bivša Vlada Crne Gore ušla u proces davanja koncesije za Aerodrom Crne Gore, dvije turske kompanije bile su u užem krugu za njeno dobijanje. Ipak, nakon promjene vlasti u Crnoj Gori ta tema nije više aktuelna.

Od većih investicija iz Turske, u Crnoj Gori posluje kompanija Toscelik, koja upravlja Željezarom Nikšić, kao i kompanija Global ports, koja upravlja kontejnerskim terminalima i generalnim teretima u Luci Bar, javlja AA.

Također, otvoreni su i objekti velikih turskih brendova Dogtas i LC Waikiki.

komentari (0)