BiH prvi put ima suficit u robnoj razmjeni za zemljama CEFTA-e

Bosna i Hercegovina je također ostvarila veći izvoz od uvoza u trgovinskim odnosima sa drugim zemljama CEFTA-e (Albanija, Kosovo, Moldavija)

EKONOMIJA 25.04.2022, 15:11
BiH prvi put ima suficit u robnoj razmjeni za zemljama CEFTA-e
© AA

Bosna i Hercegovina je po prvi put povećala trgovinsku razmjenu sa zemljama CEFTA-e (Srednjoevropski sporazum o slobodnoj trgovini).

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvoz u zemlje CEFTA (Albanija, Crna Gora, Makedonija, Moldavija, Srbija i Kosovo) u periodu januar-mart 2022. godine iznosio je 803 miliona KM, dok je uvoz bio 781 milion KM.

Tako je prvi put odnos uvoza i izvoza premašio 100 posto i iznosio je 102,8 posto.

Razlog tome je rast izvoza od 69,4 posto u prvom kvartalu, dok je rast uvoza manji od 47,4 posto.

Poboljšanje bilansa sa zemljama CEFTA-e je u velikoj mjeri rezultat poboljšane trgovine sa Srbijom, najvećim trgovinskim partnerom Bosne i Hercegovine u ovoj zoni slobodne trgovine.

Izvoz u Srbiju u prva tri mjeseca ove godine iznosio je 303,61 miliona eura (589,7 miliona KM) i veći je za 86,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 356,17 miliona eura (691,8 miliona KM) i povećan je za 46,7 posto u odnosu na prošlu godinu. Na taj način je odnos izvoza i uvoza sa Srbijom porastao na 85,2 odsto.

Bosna i Hercegovina, jedna od ostalih zemalja CEFTA-e, imala je veliki rast trgovine sa Crnom Gorom, a blagi negativan sa Sjevernom Makedonijom, piše Capital.ba. 

Bosna i Hercegovina je također ostvarila veći izvoz od uvoza u trgovinskim odnosima sa drugim zemljama CEFTA-e (Albanija, Kosovo, Moldavija).

komentari (0)