Dobre vijesti za domaće proizvođače: Isporučene pošiljke sadnog materijala u Rusiju

Košarac je istakao kako su pregovori sa Rusijom rezultirali pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike te da se uspio isporučiti sadni materijal povrća u tu zemlju...

EKONOMIJA 10.09.2021, 12:25
Dobre vijesti za domaće proizvođače: Isporučene pošiljke sadnog materijala u Rusiju
© AA

Sadni materijal povrća iz Bosne i Hercegovine isporučen je na rusko tržište, potvrdio je to Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Riječ je o, kako je naveo Košarac, hibridnom kontejnerskom rasadu paradajza u ukupnoj količini od 72.000 komada, koje su u Rusiju poslate u dvije pošiljke sa po 36.000 komada, krajem augusta i početkom septembra.

Košarac je istakao kako su pregovori sa Rusijom rezultirali pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike te da se uspio isporučiti sadni materijal povrća u tu zemlju. Također, ovaj uspijeh, kako je kazao Košarac, daje uvjerenje da će se u narednom periodu posao nastaviti u korist domaćih proizvođača, te da će saradnja sa Ruskom Federacijom otvoriti prostor i za druge poroizvođače BiH.

Podsjetio je da je BiH ranije odobren nastavak izvoza sadnica voća u Rusku Federaciju, nakon čega su domaće kompanije ostvarile uspješan plasman svojih proizvoda na tržište ove države.

- S obzirom na to da Republika Srpska i Federacija BiH imaju potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, naš cilju je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Ruskom Federacijom. Otvaranje novih tržišta je politika od koje nećemo odustati, jer smo opredijeljeni da štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove za nastavak i razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, dodao je Košarac.

komentari (0)