Kanton Sarajevo strateški partner 11. Sarajevo Business Foruma

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Bosna Bank International: Investicijski projekti Sarajevskog i Bosansko-podrinjskog kantona na 11. Sarajevo Business Forumu

EKONOMIJA 09.03.2022, 11:30 09.03.2022, 11:42
Kanton Sarajevo strateški partner 11. Sarajevo Business Foruma
© BBI

Bosna Bank International (BBI) kao organizator 11. Sarajevo Business Foruma (SBF) potpisala je danas ugovor sa Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo (KS) o strateškom partnerstvu i učešću na 11. SBF-u.

Ugovor su u ime BBI banke potpisali Emina Šišić, predsjednica Uprave i Nedžad Gušić, član Uprave za korporativno bankarstvo sa Adnanom Delićem, ministrom privrede u Vladi S.

Ovim ugovorom, Ministarstvo privrede KS omogućit će privrednicima sa područja Kantona Sarajevo i Bosansko–podrinjskog kantona da predstave svoje projekte investitorima iz cijelog svijeta na 11. Sarajevo Business Forumu koji će se u glavnom gradu održati 11. i 12. maja 2022. godine. Također, predviđeno je pripremanje i predstavljanje projekata općina sa područja ova dva kantona. U okviru ove strateške saradnje Kanton Sarajevo imat će svoj paviljon na SBF-u na kojem će kompanije, samostalni poduzetnici, i predstavnici općina iz ova dva kantona moći predstaviti svoje proizvode i usluge, kao i nove poslovne ideje i prilike.

- Drago mi je da je Vlada Kantona Sarajevo prepoznala značaj koji Sarajevo Business Forum ima ne samo za Kanton, već i državu BiH i da se priključila ovom velikom projektu javno-privatnog partnerstva. Pokrovitelj 11. SBF-a je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, uz podršku Ministarstva vanjskih poslova BiH, privrednih komora i poslovnih asocijacija. SBF je prerastao u platformu koja objedinjuje privatni i državni sektor, a sve u cilju privlačenja stranih investicija u našu zemlju. Od 2010. godine, kada je održan prvi SBF – Sarajevo Business Forum postao je jedan od najprepoznatljivijih bh. brendova, što je prepoznala i Gradska Uprava Sarajeva, izjavila je predsjednica Uprave BBI banke Emina Šišić.

Prema njenim riječima ovogodišnji SBF stavlja u fokus „nearshoring“, odnosno premještanje proizvodnje evropskih kompanija u Bosnu i Hercegovinu.

- Kompanije iz Evropske Unije (EU) prenošenjem proizvodnje u BiH smanjuju rizik ponovnog poremećaja u lancima snabdijevanja, koji se desio tokom pandemije Covid-19. Upravo tu, BBI banka prepoznaje šansu za razvoj bh. ekonomije i stoga ćemo na 11. SBF, osim tradicionalno prisutnih investitora iz Golfskog zaljeva i Azije, pozvati evropske multinacionalne kompanije koje bi sa domaćim privrednicama kreirale nove poslovne dogovore, uspostavile saradnju na principu joint venture, otvorile nove fabrike u našoj zemlji ili povećale proizvodne kapacitete postojećih fabrika. Bosna i Hercegovina može i treba biti vrlo atraktivna „nearshoring“ destinacija, u koju će strane kompanije prebaciti svoju proizvodnju, što može dovesti do ogromnog ekonomskog napretka, a prije svega može zaustaviti odliv stručnog, mladog i sposobnog kadra iz zemlje, istakla je Šišić, dodajući kako će poseban tim zaposlenika BBI banke raditi na pripremi projekata, za koje Vlada ocijeni da su od strateškog značaja za Kanton i državu, a kako bi ih na adekvatan način predstavili stranim investitorima.

Ministar Delić naveo je da je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo svoje opredjeljenje da radi na prihvlačenju direktnih stranih i domaćih investicija i razvoju poduzetništva, s krajnjim ciljem poboljšanja ukupnog poslovnog ambijenta, iskazalo osnivanjem odjeljenja za investicije u okviru Ministarstva, izmjenom Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, dodajući Agenciji ovlaštenja za rad na promociji investicijskih potencijala i privlačenja investcija, ali i preuzimanjem organizacije učešća Bosne i Hercegovine na najvećoj svjetskoj izložbi inovacija i poduzetništva Expo 2020 Dubai. Preuzimanje uloge strateškog partnera najvećeg investicionog foruma u BiH, kako je kazao ministar, logičan je slijed navednih aktivnosti.

- Mi smo u proteklom periodu napravili niz aktivnosti kojima želimo pospješiti interesovanje investitora za Kanton Sarajevo, kako domaćih tako i stranih ulagača, a s ciljem jačanja konkurentnosti naše privrede na lokalnom i međunarodnom tržištu. Imamo sve potrebne predispozicije; educirane i motivirane kadrove, prirodne resurse, ali i dugu tradiciju u oblasti prerađivačke industrije, ali i novih grana privrede koje, uz pravilna ulaganja i upravljanje resursima, mogu pratiti savremene trendove u poslovanju. Imamo mogućnost da budemo najbolji proizvođači i izvoznici u regiji u oblasti prehrambene, prerađivačke, IT, farmaceutske, ali i nekoliko drugih industrija, a ipak iz godine u godinu mi daleko više uvozimo nego što izvozimo, što će reći da više trošimo nego što proizvodimo. To se mora promijeniti i mi prvenstveno radimo na uklanjanju barijera koje će dovesti do unaprijeđenja poslovnog ambijenta i razvoja održivog poduzetništva, istakao je ministar Delić.

Kazao je i da je strateško partnerstvo na SBF-u prilika da se okrenemo razvijanju svijesti o važnosti vlastite proizvodnje, kao i okretanju ekonomije u tom pravcu.

- Umjesto da temeljimo našu ekonomiju na konkurentnosti privatnog sektora i proizvodnji, mi smo još uvijek ekonomija zasnovana na potrošnji javnog sektora. U proteklom periodu mi smo pokrenuli niz aktivnosti da taj koncept mijenjamo i razvijamo poduzetnički duh, pogotovo kod mladih ljudi; od izmjena zakonskih okvira do investiranja u razvoj poslovnih zona jer želimo da Kanton Sarajevo postane konkuretna investicijska destinacija, kazao je ministar Delić, te ponovio da je Sarajevo Biznis Forum, upravo prilika da se te aktivnosti nastave i intenziviraju.

11. Sarajevo Business Forum održat će se 11. i 12. maja 2022. godine. Registracija učesnika i prijava projekata za sve zainteresirane dostupna je putem oficijelne web stranice: sarajevobusinessforum.com.

komentari (0)