Kurti: Vlada Kosova će preduzeti mjere zbog rasta cijena hrane

Premijer Kosova dodao je kako je prema podacima Agencije za statistiku na kraju septembra iznosila 4.9 posto

EKONOMIJA 27.10.2021, 11:02 27.10.2021, 11:08
Kurti: Vlada Kosova će preduzeti mjere zbog rasta cijena hrane
© AA

Kosovski premijer Albin Kurti najavio je da će preduzeti mjere protiv naglog povećanja cijena hrane zbog poskupljenja na globalnom tržištu i energetske krize.

Kosovo je, kao i ceo svet, izloženo inflaciji koja uglavnom dolazi kao rezultat četiri faktora: odvajanje lanca snabdevanja usled pandemija, povratak globalne potrošnje brže od proizvodnje koja je tokom pandemije cs bi mogli biti zaustavljeni, globalno povećanje cijena energije a različiti špekulanti postaju profiteri krize, napisao je Kurti na svom Facebook profilu.

Premijer Kosova dodao je kako je prema podacima Agencije za statistiku na kraju septembra iznosila 4.9 posto, što je usklađeno sa globalnim podizanjem cijena za neke proizvode te da Vlada priprema da narednih dana objavi paket mjera.

Prema pisanjima državne radio-televizije Kosova brašno i hljeb je od oktobra poskupjelo za 40 do 50 posto. Ističe se da je pola kilograma hljeba u Prištini 0,5 eura a razlog za poskupljenje navode proizvođači je povećanje cijena na međunarodnom tržištu. Osim hljeba i brašna na Kosovu su poskupjeli mliječni proizvodi, ulje i šećer. 

komentari (0)