Ministar Mitrović sa predstavnicima kineske kompanije PowerChina: Kinezi žele finansirati i graditi prometnu infrastrukturu u BiH

EKONOMIJA 15.02.2022, 13:27 15.02.2022, 13:58
Ministar Mitrović sa predstavnicima kineske kompanije PowerChina: Kinezi žele finansirati i graditi prometnu infrastrukturu u BiH
© MKT BiH

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas u Sarajevu sa delegacijom kineske kompanije PowerChina koju je predvodio Liu Zhidong, glavni predstavnik ove kompanije u BiH.

Predstavnici kineske kompanije su izrazili veliku zainteresiranost i spremnost da učestvuju u projektu izgradnje dijela autoceste Glamočani – Mrkonjić Grad – Mliništa. Riječ je o autocesti koja ide od Glamoča prema Splitu a koja se preko Okučana povezuje sa Mađarskom. 

- Kompanija PowerChina je zainteresirana da u ovom projektu pruži cijeli niz usluga od investiranja i finansiranja, planiranja i projektiranja, izgradnje, proizvodnje opreme do upravljanja radovima, prije svega kroz Republiku Srpsku, ali i Federaciju BiH, navodi se u saopštenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH. 

Ministar Mitrović je iskazao spremnost Ministarstva i njega lično da, u skladu sa svojim ingerencijama, pomogne ovoj kineskoj kompaniji da ostvari kontakte sa predstavnicima Republike Srpske. Stoga je dogovoreno da se u narednom periodu organizira sastanak sa predstavnicima Republike Srpske, kineske kompanije PowerChina i Ministarstva komunikacija i prometa BiH na kojem bi se izložili detalji i uvjeti u vezi sa ovim projektom.

komentari (0)