Novi projekti na Kosovu: Prištinski aerodom sa dužom pistom i dvije nove vazdušne linije

Ministar Liburn Aliu se zahvalio KFOR-u na saradnji na ovom projektu, kao i turskoj kompaniji LIMAK na omogućavanju realizacije ovog projekta a čija vrijednost je 33 miliona eura...

EKONOMIJA 15.09.2021, 11:43 15.09.2021, 11:54
Novi projekti na Kosovu: Prištinski aerodom sa dužom pistom i dvije nove vazdušne linije

Ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Kosova Liburn Aliu, zajedno sa predstavnicima KFOR-a i turske kompanije LIMAK, predstavio je novi projekat proširenja piste za slijetanje na prištinskom Međunarodnom aerodromu “Adem Jashari”. 

Ministar Aliu je na konferenciji za novinare održanoj na prištinskom aerodromu izjavio da će pista za slijetanje i polijetenje aviona biti produžena sa 2.500 na 3.050 metara, te da će biti instalirana važna prateća oprema za podizanje tehničkih kapaciteta Agencije za usluge avionavigacije.

- Realizacijom ovog projekta instrumentalni sistem slijetanja na ovom aerodromu će biti unaprijeđen sa kategorije 2 na kategoriju 3B, što je jako veliki napredak i prištinski aerodrom čini konkurentnijim u regionu. Također, oprema koja će biti funkcionalizovana ovim projektom u vezi navigacije i meteorologije igra važnu ulogu u slijetanju u teškim atmosferskim uslovima i elimisat će se glavni uzročnik anuliranja letova i smanjenja broja putnika koji koriste prištinski međunarodni aerodrome, kazao je Aliu.

Ministar je iznio i meteorološke statističke podatke da je tokom zimske sezone 30 do 40 dana sa maglom.

Podsjetio je da je od završetka rata ulaz-izlaz na Kosovo za civilne letove išao vazdušnom linijom preko Sjeverne Makednije zbog čega je put bio duži, a ovaj projekat će, kako je kazao, otvoriti put najprije ka Albaniji, a kasnije i ka Crnoj Gori, što će omogućiti skraćenje avionskih puteva, uštedu goriva, manje zagađenje i smanjenje troškova leta.

Aliu je kazao da su na ovom projektu kosovske vlasti tijesno sarađivale sa NATO-om, KFOR-om, Evropskom unijom, Međunarodnom organizacijom civilne avijacije i stranama u regionu. On se zahvalio KFOR-u na saradnji na ovom projektu, kao i kompaniji LIMAK na omogućavanju realizacije ovog projekta, koji treba da bude završen do kraja godine. Vrijednost projekta je 33 miliona eura.

Komandat KFOR-a general Franko Federici pohvalio je ovaj projekat kazavši da se njime otvara nov period za civilnu avijaciju na Kosovu. Kazao je da je NATO od početka svog prisustva na Kosovu 1999. godine igrao važnu ulogu u normalizaciji avioprostora, čime je doprineo regionalnoj stabilnosti i bezbijednosti, te ekonomskom razvoju. Naglasio je da će ovaj projekat omogućti otvaranje dvije nove aviorute za ulazak i izlazak sa Kosova.

- Ovo je kao što je rekao ministar jako važan korak za Kosovo, za ekonomski razvoj, imat ćete više putnika, više turista, što je dobro i za kompanije jer će uštedjeti pare na troškovima letova, a i životna sredina će imati koristi jer će se trošiti manje goriva, istakao je general Federici.

Direktor turske kompanije LIMAK, koja koncesiono upravlja aerodromom, Gokmen Aritay rekao je da je ponosan što je dio ovog projekta koji bi bilo teško realizovati bez pomoći Ministarstva.

Ministar Aliu je odgovorajaći na pitanja novinara kazao da je ove sedmice u Beogradu potpisao sporazum o modernizaciji željeznice i otvaranju novih koridora sa predstavnicima balkanskih zemalja na Samitu o željeznici koji je organizovala Evropska unija. Kazao je da je zatraženo da se izgradi željeznička linija od Prištine do Niša, kako bi se Kosovo povezalo na važne korrdore, kao i sa albanskom lukom Drač.

komentari (0)