Poboljšanje ekonomskih odnosa: Značajno povećana privredna saradnja između Srbije i Turkiye

Turkiye je uvek predstavljala značajnog privrednog partnera za Srbiju, a trenutno su ekonomski odnosi dve zemlje na najvišem nivou, zahvaljujući dobrim političkim odnosima

EKONOMIJA 06.09.2022, 13:36
Poboljšanje ekonomskih odnosa: Značajno povećana privredna saradnja između Srbije i Turkiye
© AA

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan 7. septembra dolazi u veoma važnu posjetu Srbiji.

Ekonomske teme će preovladavati dnevnim redom posjete, a predsjednik Poslovnog vijeća Turkiye - Srbija pri Odboru za vanjsko-ekonomske odnose (DEIK) Bayram Akgul istakao je da Turkiye i Srbija gaje viševjekovne odnose i da u posljednje vrijeme ostvaruju historijski dobre ekonomske i trgovinske odnose.

"Povećan je interes turskih investitora za Srbiju i raste obim trgovinske razmjene između Turkiye i Srbije. Srbija je postala jedan od važnih partnera Turkiye na Balkanu. Za nas nije važno samo da Srbiji prodamo neku robu, već je jedan od najvažnijih naših ciljeva da se turski investitori u saradnji sa Srbijom otvaraju ka svijetu", kazao je Akgul.

Kazao je i da turski investitori i privrednici u Srbiji imaju izuzetnu pažnju i da se za njih lično interesira i s njima kontaktira i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Dodao je da je jedan od faktora zašto je Srbija privlačna turskim investitorima i to što se Srbija pragmatično odnosi kada su u pitanju njihove potrebe i rješavanje problema, piše AA. 

"Nadamo se da ćemo u skoro vrijeme ostvariti naše ciljeve povećanja bilateralne trgovinske razmjene na pet milijardi dolara kratkoročno i na deset milijardi u dugoročnom planu", kazao je Akgul.

U okviru Erdoganove posjete u Srbiji će biti održan i Poslovni forum koji će organizirati DEIK/Poslovno vijeće Turkiye - Srbija i Vanjskotrgovinska komora Srbije, a Akgul je kazao da takvi forumi okupljaju uspješne privrednike iz dvije zemlje i doprinose promociji investicionih potencijala i uspostavi saradnje među poslovnim ljudima. Dodao je da je poljoprivreda jedan od sektora koji će biti u fokusu, a da su tu i važni sektori građevinarstva, tekstila, automobilske podindustrije, usluge zajedničkih izvođenja radova na velikim projektima.

"Važno je konstantno raditi na jačanju saradnje u tim sektorima i raditi zajedničke projekte, uspostavljati saradnju među univerzitetima, a tu su i novi investitori iz oblasti informacionih tehnologija. Veliki interes postoji i za turski zdravstveni sektor. Znate da je Turkiye ostvarila veliki napredak u razvoju zdravstva u protekle dvije decenije i želimo to dijeliti i dalje razvijati s drugima", kazao je Akgul.

Ukazujući na važnost Erdoganove posjete Srbiji, Akgul je rekao da će ona biti iznimno korisna, jer u Beograd dolazi delegacija u kojoj je više od stotinu turskih privrednika. Dodao je da će ta delegacija posjetiti i Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Kazao je da turski privrednici i investitori ponajviše interesa pokazuju za Srbiju i da očekuju da i u BiH i drugi vide da se vlasti prema njima odnose onako kako to zvanični Beograd radi. Dodao je kako se turskim investitorima u Srbiji daju podsticaji za osiguranje zemljišta, kao i novčane podrške za zapošljavanje.

"Tu je najvažnije to što se ured srbijanskog predsjednika direktno bavi i zanima za investitore i bavi se njihovim problemima. Za svaki problem možete naći osobu kojoj ćete to adresirati", kazao je Akgul.

Turskim investitorima savjetovao je da u Srbiji ulažu u sektore tehnologije i industrije, kao što su automobilska podindustrija, oblast elektronike i informacionih tehnologija. Dodao je da postoji dobar potencijal i za zajedničke poljoprivredne projekte.

"Smatram da su predstojeće posjete predsjednika Erdogana Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj veoma važne. Mi smo društvo koje nema aspiracije da kolonijalizira tuđe prirodne resurse, već želimo jačati saradnju i zajednički raditi na razvoju. Na Balkanu zagovaramo upravo to, zajedničke projekte, zajednički razvoj i rast. Cilj nam je da pri realizaciji naših razvojnih ciljeva u to uključimo i razvoj Balkana", zaključio je Akgul.

Privredna saradnja između Srbije i Turkiye značajno je unaprijeđena posljednjih godina, što pokazuje kontinuirano povećanje obima trgovinske razmene i pojačan interes turskih investitora za ulaganja u Srbiju, izjavila je za Anadolu Agency (AA) rukovodilac Centra za Evropu Privredne komore Srbije (PKS) Marija Sepi i precizirala da je u 2021. godini ukupna spoljnotrgovinska razmena dvije zemlje u robi iznosila 1.731.800.000 eura.

Od toga, izvoz iz Srbije u Turkiye bio je 289,7 miliona eura, što je smanjenje od 8,7 odsto manje nego 2020. godine, a uvoz iz Turkiye u Srbiju dostigao iznos od 1.442.100.000 eura što predstavlja povećanje od 43,8 odsto nego 2020. godine.

U prvoj polovini ove godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi Srbije i Turkiye iznosila je 1,2 milijarde eura.

U tom periodu izvoz u Turkiye iznosio je 183 miliona eura, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Uvoz iz Turkiye u Srbiju je dostigao iznos od 1,04 milijarde eura što je povećanje od 67 odsto u odnosu prvu polovinu 2021. godine.

Na listi zemalja u koje Srbija izvozi svoju robu Turkiye se našla na 23. mjestu sa udjelom od 1,3 odsto u ukupnom izvozu Srbije, a na listi zemalja iz kojih Srbija uvozi robu Turkiye zauzima peto mesto s udjelom od 4,9 odsto u ukupnom srbijanskom uvozu, navela je Sepi.

Ukazala je da se prema podacima za 2021. godinu, ne računajući Kinu, Turkiye nalazi među 10 naznačajnih spoljnotrgovinskih partnera Srbije s učešćem od pet odsto u srbijanskom uvozu, među kojima su i evropski partneri.

Sepi je istakla da je svima želja da srpsko-turska privredna saradnja biće podignuta na nivo koji odgovara realnim mogućnostima.

"Ekonomski odnosi između Srbije i Turkiye u proteklih nekoliko godina značajno su unaprijeđeni i kada je u pitanju nivo međusobne trgovinske razmjene i prisustvo turskih investitora, ali i pored toga i dalje su ispod realnih potencijala. Turkiye je uvijek predstavljala značajnog privrednog partnera za Srbiju, a trenutno su ekonomski odnosi dvije zemlje na najvišem nivou, zahvaljujući dobrim političkim odnosima", rekla je Sepi.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji je registrovano 699 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Turkiye, odnosno pravna lica registrovana u Turkiye.

Sepi je istakla da se investicije turskih kompanija u Srbiji u poslednjih nekoliko godina intenziviraju s perspektivom daljeg rasta.

Prema procjenama, investicije kompanija iz Turkiye u Srbiji dostigle su 250 miliona dolara, a te kompanije zapošljavaju oko 10.000 radnika.

Vodeći izvozni proizvodi Srbije u Turkiye u 2021. godini bile gume za putničke automobile, autobuse i kamione, cirkulacione pumpe za grejne sisteme, preparati za pranje i čišćenje namenjeni maloprodaji, cigarete, električni grejni otpornici i hrana za pse i mačke.

Vodeći uvozni proizvodi Srbije iz Turkiye u 2021. godini su rude gvožđa i koncentrati, čelik u šipkama, autobusi, konstrukcije i delovi od gvožđa i čelika, potkošulje i majice od pamuka, aluminijumski profili i limun.

Kao najznačajnije potencijale za unapređenje saradnje Sepi navodi tekstilnu industriju, kroz uvoz prediva iz Turkiye i doradu i preradu u Srbiji, i izvoz gotovih tekstilnih proizvoda na treća tržišta; prehrambenu industriju, kroz izvoz mesa i mesnih prerađevina iz Srbije u Turkiye i zajedničke kompanije za proizvodnju organske hrane u Srbiji; i poljoprivredu, kroz zajedničku proizvodnju žitarica i plasman na treća tržišta.

Unapređenje saradnje ima potencijala i u industriji kože i obuće, preko izvoza sirove kože iz Srbije, u automobilskoj industriji, putem izvoza delova za automobile i šinska vozila, i zajedničku proizvodnju traktora u Srbiji, i u hemijskoj industriji, kroz izvoz farmaceutskih proizvoda i plastičnih proizvoda iz Srbije.

Prema raspoloživim podacima Narodne banke Srbije, od 2010. godine zaključno sa trećim kvartalom 2022. godine ulaganja iz Turkiye iznosili su oko 235 miliona eura, prema čemu je Turkiye na 21. mjestu liste zemalja s najvećim ulaganjima u Srbiju u pomenutom periodu.

U skladu sa Sporazumom o slobodnoj trgovini između Srbije i Turkiye potpisanim 2009. godine, od 1. januara 2015. godine trgovina industrijskim proizvodima odvija se bez naplate carina, a zahvaljujući tom sporazumu izvoz iz Srbije u Turkiye je porastao deset puta, a uvoz sedam puta.

komentari (0)