Poljoprivrednici u FBiH dobit će 1,4 miliona litara dizel goriva

Sredstva za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH

EKONOMIJA 24.03.2022, 16:16
Poljoprivrednici u FBiH dobit će 1,4 miliona litara dizel goriva
© AA

Vlada entiteta Federacija Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade 1.400.000 litara dizel goriva iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH, odnosno 50 litara goriva po hektaru. 

Odluka je donesena na prijedlog Federalne direkcije robnih rezervi na današnjoj sjednici u Sarajevu radi hitne intervencije izazvane rastom cijena energenata na tržištu FBiH.

Gorivo će biti dato prema zvaničnim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i kantonalnih vlada, javlja AA. 

- Ovu podršku mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači koji su u prošloj godini ostvarili podršku po hektaru obradive površine na federalnom ili kantonalnom nivou, a koji su ažurirali podatke u Registru poljoprivrednih gazdinstava i registru klijenata, te prijavili proizvodnju u 2022. godini. Maksimalan iznos podrške ne može biti veći od one ostvarene za broj hektara obrađene površine u 2021. godini, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Sredstva za realizaciju ove odluke biće osigurana iz tekuće rezerve Vlade FBiH.

- Ova odluka je donesena, kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH ranije usvojila informaciju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, s prijedlogom mjera i zadužila Federalnu direkciju robnih rezervi da pripremi prijedlog odluke s ciljem provođenja mjera i aktivnosti iz svoje nadležnosti o podjeli dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u FBiH zbog izuzetno teške i vanredne situacije izazvane rastom cijena energenata, navodi se u saopštenju.

komentari (0)