Suecki kanal zabilježio najveći prihod u historiji

Oko 12 posto ukupne svjetske trgovine prolazi Sueskim kanalom što skraćuje udaljenost između istoka i zapada za 35 posto u poređenju s Rtom dobre nade, na samom jugu Afrike...

EKONOMIJA 12.07.2021, 10:33 12.07.2021, 10:55
Suecki kanal zabilježio najveći prihod u historiji
© Internet/Ilustracija

Sueski kanal u Egiptu zabilježio je najveći godišnji prihod u svojoj istoriji tokom posljednje fiskalne godine koja je završila u junu. 

Osama Rabie, šef uprave Sueskog kanala, izjavio je u nedjelju da je najvažniji svjetski brodski plovni put krajem juna zabilježio najveći godišnji prihod u svojoj istoriji, u vrijednosti od 5,84 milijarde američkih dolara.

Rabie je rekao da se pomorski promet kroz kanal značajno poboljšao početkom 2021. godine i da je kanalom prošlo 9.763 broda, što je porast od 2,3 posto u odnosu na godišnji prosjek

Oko 12 posto ukupne svjetske trgovine prolazi Sueskim kanalom što skraćuje udaljenost između istoka i zapada za 35 posto u poređenju s Rtom dobre nade, na samom jugu Afrike.

Prihod kanala tokom prve polovine 2021. godine iznosio je tri milijarde dolara, u odnosu na 2,76 milijardi dolara u istom periodu prošle godine, što je porast od 8,6 posto.

- Fleksibilne marketinške i cjenovne politike koje je usvojila uprava uspjele su održati brzinu prelaska brodova preko kanala i steći povjerenje kupaca, rekao je Rabie.

komentari (0)