Zaev na SBF-u: Svi želimo da BiH jednog dana bude članica EU-a i NATO-a

Zaev je podsjetio da je svih šest zemalja u regiji potpisalo ugovor za zajedničko tržište, napominjući da je potrebno sada raditi na tome

EKONOMIJA 11.05.2022, 12:39
Zaev na SBF-u: Svi želimo da BiH jednog dana bude članica EU-a i NATO-a
© AA

Naš veliki potencijal u regiji u ovim trenucima je mnogo mogućnosti u oblasti energije, kazao je bivši premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev tokom 11. Sarajevo Business Foruma (SBF). 

- Naš region ima dosta toga što može da ponudi Evropskoj uniji i EU je svjesna toga. Prvo, ono što je naš potencijal u ovim trenucima je puno potencijala za energiju koja je jedan od najvećih razloga ove ekonomske krize koju imamo sada. Imamo puno sunca, vjetra i vode i možemo da privučemo investitore za obnovljive izvore energije. Imamo naš strateški potencijal ovdje, između ulaska u najveće tržište, a to je EU. Vjerujem ako region sve više bude sarađivao i unaprijedi se međusobno, bit će od još većeg strateškog značaja za EU, kazao je Zaev.

Podsjetio je da je svih šest zemalja u regiji potpisalo ugovor za zajedničko tržište, napominjući da je potrebno sada raditi na tome.

- Zato što politički problemi koje imaju Srbija i Kosovo su razlog da to stoji u mjestu. Ako se mi ujedinimo, onda ćemo biti više poštovani i od zapadne Evrope i od istočne Evrope. Zato što smo razjedinjeni i malo smo tržište, a kad smo zajedno možemo da isporučimo naše proizvode ili ipak da privučemo više snažnih investitora. Zapadni Balkan ima svoje ekonomske potencijale. Znate da ja podržavam i 'Otvoreni Balkan' (Open Balkan). To je nešto što svi sami možemo da uradimo bez podrške EU. EU nam pomaže, i ona je tu, ali mi možemo nešto i sami da uradimo. Vjerujem da će biti sve više hrabrih odluka za zajednički nastup prema ostatku svijeta što bi na kraju poboljšalo standard života naših građana, kazao je on.

Poručio je da politički lideri moraju da donose hrabre odluke zato što postoje zbog građana.

- Bosna i Hercegovina je multietnička zemlja kao i Sjeverna Makedonija. Mi smo napravili pozitivne iskorake oko toga i danas je mirno, stabilno, i politički smo snažni i finansijski likvidni i idemo naprijed. Prijatelji smo sa svim našim susjedima. Pokazali smo da politički lideri moraju da donose hrabre odluke zato što postoje za svoje građane i za svoje zemlje. Nažalost, ne vidim to u Bosni i Hercegovini. Lako im je da se svađaju ili naprave blokade nego da uspostave dijalog i nađu rješenje. Političari moraju da služe svojim građanima bez obzira iz koje su etničke zajednice. Vjerujem da će BiH iskoristiti iskustvo drugih zemalja jer svi mi želimo da BiH ide naprijed, da brzo dobije kandidatski status u EU i da jedan dan bude članica EU i NATO-a i da bude jedna od snažnih zemalja na Zapadnom Balkanu, kazao je Zaev.

U Sarajevu je danas počeo 11. Sarajevo Business Forum sa više od 1.000 učesnika iz 33 zemlje. Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa, Forum je ove godine nastavio tradiciju okupljanja nekih od najvećih poslovnih i političkih lidera iz regiona i svijeta.

Tema ovogodišnjeg dvodnevnog Foruma je "Nearshoring – perspektiva za region", odnosno predstavljanje potencijala za realociranje proizvodnje evropskih kompanija na područje Jugoistočne Evrope.

Tokom dvodnevnog Sarajevo Business Foruma bit će organizovano pet panela, a drugog dana Foruma će se održati B2B sastanci radi umrežavanja učesnika i razvoja novih poslovnih mogućnosti.

Biće predstavljeno oko 300 investicijskih projekata i poslovnih ideja, uglavnom iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Albanije.

Organizator najveće i najznačajnije investicijske konferencije u regiji je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo pod pokroviteljstvom Predsjedništva BiH i u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI banke – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i drugim partnerima.

Globalni komunikacijski partner 11. Sarajevo Business Foruma 2022 je novinska agencija Anadolu Agency (AA), a zvanični avioprijevoznik 11. SBF-a kompanija Turkish Airlines.

komentari (0)