Besim iz Turkiye svoj život posvetio izradi nakita i ukrasa od oniksa

Badem, komade stijena isitnjene maljem i čekićem priprema za obradu u stroju za rezanje kamena, zatim uz pomoć tokarskog stroja izrađuje ogrlice, narukvice, pločice s imenom za stol i razne figure

MAGAZIN 25.07.2023, 11:27
Besim iz Turkiye svoj život posvetio izradi nakita i ukrasa od oniksa
© AA

U opštini Hacibektaš u turskom gradu Nevšehiru, 69-godišnji Besim Badem proizvodi nakit i ukrase od kamena oniks

Klesar Badem s ovim zanimanjem započeo u tada uobičajenim radionicama za izradu kamena još u osnovnoj školi kako bi imao novca za užinu.

Ispred njegove kuće nalazi se radionica u kojoj od 30 tona oniksa godišnje izrađuje hiljadama proizvoda.

Badem, komade stijena isitnjene maljem i čekićem priprema za obradu u stroju za rezanje kamena, zatim uz pomoć tokarskog stroja izrađuje ogrlice, narukvice, pločice s imenom za stol i razne figure.

Ručni radovi Badema, prodaju se u opštini te u nekim radnjama u drugim gradovima.

Badem kaže da je u prošlosti u Hacibektašu bilo dosta radionica za izradu kamena. 

- Počeo sam kao dječak, u isto vrijeme sam i išao u školu i radio u radionici. Nakon što sam se vratio iz vojske uspostavili smo red. Bilo je momenata kada smo bankrotirali, a bilo je i onih kada smo se oporavili. Došli smo do ovih godina, prisjeća se Badem.

Badem je naveo i da je u periodu između 2000. i 2015. godine vodio kurs javnog obrazovanja pokrenutog od strane Općine Hacibektaš.

- Malo, ali dovoljno sam zaradio. Zaljubljen sam u svoje zanimanje. Ako ujutru kad ustanem ne dođem u radionicu, osjećam se neugodno. Ako dva dana hodam uprazno, hvata me kriza. Navikli smo se se da gutamo prašinu kamena, kaže Badem.

Badem je dodao i to da je zaista teško pronaći šegrta, jer, kaže on,“niko ne želi učiti ovo mučno zanimanje te da čak i oni koji su se usudili naučiti, napustili su posao nakon što su ostvarili malo zarade„.  

komentari (0)