Albanska vlada uvodi Dane bez automobila kako bi se izborila sa cijenama goriva

Odluka o tome došla je usred globalne krize energije i goriva koja je teško pogodila Albaniju jer su cijene dostigle historijski maksimum, što je izazvalo proteste širom zemlje

Region 25.03.2022, 13:25
Albanska vlada uvodi Dane bez automobila kako bi se izborila sa cijenama goriva
© AA

Kako bi se izborila sa rastućim cijenama goriva i umiri uznemirenost građana, albanska vlada je najavila da će od 3. Aprila svaki grad u zemlji imadi Dane bez automobila i to će biti svaka prva nedjelja u mjesecu.

Odluka o tome došla je usred globalne krize energije i goriva koja je teško pogodila Albaniju jer su cijene dostigle historijski maksimum, što je izazvalo proteste širom zemlje.

- Moramo smanjiti promet vozila koliko god možemo, a ako ne možemo izbjeći paljenje automobila svaki dan, učinite to barem na praznik. Zbog toga počinjemo plan Dana bez automobila od prve nedjelje svakog mjeseca, kazala je Mirela Kumbaro.

Kumbaro je dodala da ta mjera nije samo ušteda novca na gorivo, već će također biti od koristi za okoliš.

Otkako je Rusija, piše Exit.al, izvršila invaziju na Ukrajinu, cijene goriva u Albaniji su značajno porasle. Kao jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja sa minimalnom platom od samo 240 eura mjesečno, cijene od preko dva eura po litru teško pogađaju preduzeća i porodice.

komentari (0)