Albansko-turska privredna i industrijska komora: Albanija jedan od najvećih partnera Turkiye

Predsjednik ATTSO-a Bilal Kara, također je izjavio kako institucija, na čijem je čelu, snažno podržava saradnju dviju zemalja

Region 09.12.2022, 10:56 11.12.2022, 12:23
Albansko-turska privredna i industrijska komora: Albanija jedan od najvećih partnera Turkiye
© AA

Sastanak Albansko-turske trgovinske i industrijske komore ( ATTSO), uz sudjelovanje Faruka Kaymakcija, zamjenika ministra vanjskih poslova Turkiye, održan je jučer u Tirani. 

Uz Kaymakcıja, sastanku održanom u Tirani, glavnom gradu Albanije, prisustvovali su Tayyar Kağan Atay, ambasador Turkiye u Tirani, Bilal Kara, predsjednik ATTSO, Ömer Osman Demirbaş, direktor Instituta Yunus Emre Tirana, Zafer Kıyıcı, direktor Instituta Yunus Emre u Skadru, te Emine Gizem, koordinatorica TIKA-e. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Gizem te albanski i turski poslovni ljudi.

Kaymakci je tom prilikom kazao da između Turaka i Albanaca postoje vrlo bliske veze te da je ATTSO jasan pokazatelj da se turski i albanski poslovni ljudi mogu povezati jedni sa drugima jer, ističe on, "dijele mnogo stvari i imaju isti način poslovanja". 

- Turci žele raditi u Albaniji i pomoći Albaniji, dodao je Kaymakci. 

Navodeći da je otvaranje pregovora o pristupanju EU vrlo kritičan proces, Kaymakci je poželio Albaniji i Sjevernoj Makedoniji sve najbolje u svim fazama pregovora.  

Osvrćući se na izraz "Zapadni Balkan", Kaymakci je rekao da taj izraz izgleda kao "odvajanje drugog dijela Balkana od Turkiye".

- Osjećam se u Ankari kao dio Balkana. Međutim, EU je skovala izraz Zapadni Balkan kako bi diskriminirala Turkiye. Svi smo mi Balkanci. Ova razlika je umjetna i beskorisna, procijenio je Kaymakci. 

Osvrćući se na samit EU-Zapadni Balkan, koji je održan u Tirani 6.decembra, Kaymakci je  uputio čestitke albanskom premijeru Ediju Rami na organizaciji samita te kazao da je samit održan kako bi se podržalo putovanje šest zemalja u EU. 

Napominjući kako vjeruje da su dobici postignuti u okviru samita konstruktivni ne samo za Albaniju nego i za sve druge zemlje, Kaymakci je kazao:  "Međutim, mi smo danas deset zemalja. Od danas će biti teško reći Zapadni Balkan. Gdje ćemo Ukrajinu, gdje ćemo Moldaviju, gdje ćemo Gruziju? Iako Bosna i Hercegovina nije zvanično kandidatska zemlja, postoji deset potencijalnih zemalja i mi znamo da postoje države članice. Sve ih treba tretirati pošteno. Vjerujem da je bolje ako je deset zemalja zajedno u procesu proširenja i ako možemo pomoći jedna drugoj."

Naglašavajući važnost studija zelene i digitalne tranzicije, Kaymakci je izjavio da su već započeli rad u tom smjeru.

- Pitanje viza je vrlo važno pitanje. Turkiye je jedina zemlja kandidatkinja u Schengenskom području koja nema slobodno kretanje, a to stvara nepravednu situaciju za naše poslovne ljude, dodao je Kaymakci. 

Predsjednik ATTSO-a Bilal Kara, također je izjavio kako institucija, na čijem je čelu, snažno podržava saradnju dviju zemalja.

- Postoji snažan odnos između Albanije i Turkiye, koji seže stoljećima u prošlost i nastavlja se i danas. Albanija je postala jedan od najvećih partnera Turkiye i mnogi turski investitori došli su u Albaniju ulagati, rekao je Kara

 Kara je naglasio da će ATTSO, koji je opisao kao trgovinski most između dvije zemlje, nastaviti svoje aktivnosti u smislu bilateralne trgovine, međusobnih ulaganja i povećanja zaposlenosti, piše AA. 

komentari (0)