Ambasade Turske u zemljama Zapadnog Balkana obilježile Dan Republike: Turska zastava zasijala u Sarajevu, Beogradu, Prištini…

Region 29.10.2021, 21:05 29.10.2021, 21:28
Ambasade Turske u zemljama Zapadnog Balkana obilježile Dan Republike: Turska zastava zasijala u Sarajevu, Beogradu, Prištini…
© AA/Balkan News

Sarajevska Vijećnica osvijetljena je večeras bojama zastave Republike Turske u povodu obilježavanja turskog nacionalnog praznika Dana Republike.

U Turskoj se danas obilježava 98. godišnjica proglašenja Republike, povodom čega se širom zemlje održava niz prigodnih manifestacija, ali i u diplomatskim predstavništvima te države u svijetu.

U Sarajevu je povodom Dana Republike Turske, zgrada Vijećnice nekoliko sati sijala u bojama turske zastave.

Također, u online formatu se tokom cijelog dana mogao slušati muzički performans koji uz instrument naj izvode polaznici kurseva Instituta “Yunus Emre“ u Sarajevu.

Osim toga, u dvorištu ambasade Turske u Beogradu održan je prijem povodom nacionalnog praznika Dana Republike koji se danas prigodnim manifestacijama obilježava širom Turske te u diplomatskim predstavništvima u svijetu.

Domaćini skupa bili su ambasador Turske u Srbiji Hami Aksoy i njegova supruga Canan Parmaksizoglu Aksoy, a prisustvovali su i mladi koji uče turski jezik, privrednici, predstavnici turskih institucija i drugi gosti.

Nakon intoniranja himne i puštanja balona u bojama turske zastave, ambasador Aksoy je pročitao poruku i čestitke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana te je istakao da uloga i utjecaj Turske rastu u njenoj regiji i globalno.

Također je i u rezidenciji Ambasade Turske u Prištini svečano je proslavljen 29. oktobar, Dan Republike Turske.

Ceremoniji su prisustvovali pored domaćina ambasadora Turske u Prištini Cagrija Sakara i premijer Kosova Albin Kurti, predsednik Turske demokratske partije Kosova i ministar regionalnog razvoja Fikrim Damka, lideri opozicionih partija, poslanici i drugi brojni gosti, piše AA.

Pored turskih ambasada, turski nacionalni praznik Dan Republike obilježili su i mnogi gradovi širom Zapadnog Balkana ističući boje turske zastave na simboličnim mjestima.  Turska zastava je ove noći oslikana i na Starom mostu u Mostaru.

komentari (0)