Američki helikopteri Black Hawk stigli u Hrvatsku: Donacija SAD-a isporučena u transportnom avionu C-17

Helikoptere će koristiti Zapovjedištvo specijalnih snaga

Region 04.02.2022, 10:28 04.02.2022, 13:20
Američki helikopteri Black Hawk stigli u Hrvatsku: Donacija SAD-a isporučena u transportnom avionu C-17
© Facebook/Morh.rh

Helikopteri UH-60M Black Hawk, koje su SAD donirale Hrvatskog, sletjela su jutros na zagrebački aerodrom “Franjo Tuđman„

Prema pisanjima hrvatskog lista Jutarnji.hr, avioni su dopremljeni u transportnom avionu C-17, a njihova vrijednost iznosi oko 50 miliona američkih dolara.Donaciju je odobrio američki Kongres još 2019. godine.

- Dočekao sam prva dva helikoptera UH-60M Black Hawk koji su donacija našeg strateškog partnera Sjedinjenih Američkih Država . Ovim moćnim sredstvima Hrvatska vojska dobiva nove sposobnosti, povećava stupanj interoperabilnosti. Nabavom helikoptera Black Hawk, Republika Hrvatska kao pouzdana i vjerodostojna članica NATO saveza pokazuje svoje opredjeljenje u zamjeni postojećih helikoptera istočne proizvodnje te prelazak na zapadnu tehnologiju. Zahvaljujem Vladi Sjedinjenih Američkih Država na ovoj donaciji. Ona je dokaz čvrstih prijateljskih i savezničkih odnosa koji napreduju iz godine u godinu, naveo je Mario Banožić, ministar odbrane Republike Hrvatske na svom Facebook nalogu. 

Helikopteri koji su stigli jutros su modernizirana M verzija, koja ima glass kokpit, novi sistem upravljanja komandama, lopatice glavnog rotora su veće a nosivost je povećana za 225 kilograma.

Helikoptere će koristiti Zapovjedištvo specijalnih snaga. 

komentari (0)