Američko zapovjedništvo uspostavlja bazu u Albaniji za specijalne operacije

Albanija je članica NATO-a od 2009. godine.

Region 07.01.2022, 11:41 07.01.2022, 12:02
Američko zapovjedništvo uspostavlja bazu u Albaniji za specijalne operacije
© Fena

Albanski premijer Edi Rama najavio je u četvrtak kako će američko zpovjedništvo za specijalne operacije SAD-a za Europu (SOCEUR) uspostaviti bazu za specijalne operacije u Albaniji.

U saopštenjju koje je objavio SOCEUR, sa sjedištem u Stuttgartu, navodi se da će baza u Albaniji omogućiti veću suradnju s albanskim saveznicima Sjedinjenih Država, značajan pristup transportnim čvorištima na Balkanu i veću logističku fleksibilnost.

Albanija je članica NATO-a od 2009. godine.

Visoko obučeni i opremljeni naprednom komunikacijskom opremom i oružjem, pripadnici specijalnih postrojbi često sudjeluju u izviđačkim i protuterorističkim operacijama.

Nije poznato kakvu će ulogu imati američke snage stacionirane u Albaniji dok je američka ambasada u Tirani ovaj korak ocijenila kao veoma važan korak za regionalnu saradnju.  

- Sjajno je započeti novu godinu sa značajnim razvojem u američko-albanskom obrambenom odnosu. Prvi put SAD locira sjedište ovog tipa u Albaniji. Važno za regionalnu sigurnost, napisala je američka ambasadorica u Tirani Yuri Kim. 

komentari (0)