Angela Merkel stigla u Beograd: Slijedi svečani doček ispred Palate Srbije

Angela Merkel, njemačka kancelarka u okviru svoje posjete sastat će se sa premijerima zemalja regiona...

Region 13.09.2021, 16:35 13.09.2021, 21:55
Angela Merkel stigla u Beograd: Slijedi svečani doček ispred Palate Srbije
© Printscreen/Instagram

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u Srbiju u sklopu svoje oproštajne posjete regionu, objavio je video srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu. 

Oko 18 sati bit će priređena ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbije a nakon čega će Merkel imati razgovore sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. 

Ovo će Merkel biti jedna od posljednjih vanjskopolitičkih aktivnosti na kraju četvrtog, posljednjeg mandata na poziciji kancelarke Njemačke.

U fokusu razgovora s predsjednikom Srbije bit će bilateralni odnosi, ekonomsko-politički odnosi i pitanja evropske perspektive, saopšteno je ranije iz kabineta njemačke kancelarke, javlja AA. 

Merkel će posjetu Zapadnom Balkanu nastaviti u Tirani, gdje će u utorak imati bilateralni sastanak sa albanskim premijerom Edijem Ramom, sa kojim će, također, razgovarati o bilateralnim, privrednim pitanjima, kao i približavanju Albanije Evropskoj uniji.

Nakon toga, kancelarka će prisustvovati ručku sa premijerima svih država Zapadnog Balkana, na kojem će glavna tema biti regionalna saradnja, a potom je predviđena konferencija za medije.

Pred povratak u Berlin, Merkel će imati bilateralne sastanke s čelnicima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Tirani.

Merkel će nakon 16 godina krajem ovog mjeseca napustiti politiku.

Podsjetimo, Angela Merkel, njemačka kancelarka u okviru svoje posjete sastat će se sa premijerima zemalja regiona.

komentari (0)