Bežoska: "Otvoreni balkan" povećao obim trgovine između S. Makedonije i Srbije

Bežoska je rekla da bi zahvaljujući inicijativi privrede Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije mogle da postanu konkurentnije i da privuku više stranih investicija

Region 19.12.2022, 14:34 20.12.2022, 15:21
Bežoska: "Otvoreni balkan" povećao obim trgovine između S. Makedonije i Srbije
© AA

Anita Angelovska Bežoska, guvernerka Narodne banke  Sjeverne Makedonije, rekla je da je inicijativom Otvoreni Balkan obim trgovine između Sjeverne Makedonije i Srbije porastao za 20 posto za jednu godinu.

- Efekat može imati i nastojanje da se poveže tržište rada u uslovima kada se sve tri zemlje suočavaju sa smanjenjem radno aktivnog stanovništva. Povećanje intregracija može učiniti ekonomije konkurentnijim i privlačnijim za direktne strane investicije, zaključila je guvernerka severnomakedonske nacionalne banke u intervjuu za „Večernje novosti“.

Bežoska je rekla da bi zahvaljujući inicijativi privrede Albanije, Sjeverne Makedonije i Srbije mogle da postanu konkurentnije i da privuku više stranih investicija.

Bežoska je navela da su uspostavili čvrstu saradnju sa Centralnom bankom Srbije i da trgovina domaćim valutama olakšava ekonomsku saradnju. Naglasila je da su centralne banke Sjeverne Makedonije i Srbije postigle visok stepen spremnosti da pređu na euro te da obje zemlje kontinuirano rade na tome. 

- Prvi uslov je punopravno članstvo u EU. Drugi je ispunjenje Mastriških kriterijuma, a obe zemlje su u tom pogledu pokazale dobre performanse, što ukazuje na visok stepen spremnosti. Uostalom, izveštaj Evropske komisije ukazuje na takve konstatacije“, Anita Angelovska dodala je Bežoska, guvernerka Narodne banke Sjeverne Makedonije. 

komentari (0)