BiH i Srbija potpisale sporazum o uređenju plovidbenog puta

Region 09.09.2022, 14:43
BiH i Srbija potpisale sporazum o uređenju plovidbenog puta
© AA

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović danas su u Beogradu potpisali Sporazum u vezi sa projektom "Hidrotehnički i bagerski radovi na uređenju kritičnog sektora za plovidbu - Ušće Drine i Save".

Ovaj sporazum reguliše način finansiranja i izrade projektno-tehničke dokumentacije, vođenje upravnih postupaka za procjenu uticaja na okoliš, izdavanje lokacijskih uslova te saglasnosti i građevinske dozvole za ovaj projekat, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Mitrović je iskazao svoje zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te istakao da se nada da će se i u narednom periodu nastaviti saradnja i na budućim projektima.

"Mi smo okrenuti prema Srbiji i Srbija je u prethodnom periodu pokazala da vodi računa o narodu preko rijeke Drine", rekao je Mitrović, piše AA.

Kako je naglasio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Tomislav Momirović njegova zemlja će i dalje biti posvećena investicijama u BiH.

"Na izgradnji autoceste Beograd-Sarajevo već smo u poodmakloj fazi na dionici između Kuzmina i Sremske Rače, most je praktično gotov, a u narednim danima će biti započeti radovi od Bijeljine ka Savi koju je Vlada Republike Srbije uz direktnu inicijativu predsjednika Aleksandra Vučića pomogla i podržala sa oko sto miliona eura", naglasio je Momirović.

Projekat se realizuje uz podršku Evropske investicione banke i Evropske komisije kroz odobrena bespovratna sredstva za izradu projektne dokumentacije kao i za investicije u građevinske radove. Ukupna vrijednost Projekta procjenjena je na devet miliona eura.

Nakon potpisivanja Sporazuma održan je i bilateralni sastanak, navodi se u saopštenju.

komentari (0)