Borrell: Želimo da ponudimo Zapadnom Balkanu bolju evropsku perspektivu

Region 10.05.2021, 11:07 10.05.2021, 19:35
Borrell: Želimo da ponudimo Zapadnom Balkanu bolju evropsku perspektivu
© AA

Šefovi diplomatija članica zemalja Evropske unije (EU) održaće danas u Briselu raspravu o snažnijem političkom angažovanju Unije s partnerima na Zapadnom Balkanu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kako je uoči sastanka izjavio visoki predstavnik Evropske unije (EU) i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell, situacija na Zapadnom Balkanu je jedna najvažnijih tema o kojoj će danas raspravljati.

"Želimo imati novi uvid u situaciju na Zapadnom Balkanu i vidjeti kako se možemo više angažovati u regionu", izjavio je Borrell.

Borrel je istakao važnost Zapadnog Balkana za EU te dodao kako će na sastanku razmatrati načine "kako da regionu ponude bolju i jaču evropsku perspektivu."

Ministri vanjskih poslova Unije će i u utorak zasjedati u formatu “Opći poslovi”, a šefovi država ili vlada treba u junu da razgovaraju kako odnose sa Zapadnim Balkanom ugraditi u strategijske prioritete EU-a.

Borrel je najavio da će tokom sastanka razgovarati i o klimatskim promjenama i saradnji sa Sjedinjenim Američkim Dravama na tom polju, kao i o odnosima s Rusijom, o situaciji u Libanu te o odgađanju palestinskih izbora koji su bili zakazani za 22. maj.

komentari (0)