Borrell: Kosovo i Srbija hitno da pronađu način da se smanje tenzije

Borrell je nakon sastanka Savjeta ministara vanjskih poslova zemalja EU, kao posrednik dijaloga Beograda i Prištine, pozvao na “smirenje nepotrebne i kontraproduktivne tenzije između Kosova i Srbije, kako bi se smirile te tenzije koje dostižu veoma, veoma opasan nivo”

Region 15.11.2022, 09:17 15.11.2022, 09:31
Borrell: Kosovo i Srbija hitno da pronađu način da se smanje tenzije
© AA

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije u Briselu u cilju rješenja krize oko registarskih tablica.

Borrell je nakon sastanka Savjeta ministara vanjskih poslova zemalja EU, kao posrednik dijaloga Beograda i Prištine, pozvao na “smirenje nepotrebne i kontraproduktivne tenzije između Kosova i Srbije, kako bi se smirile te tenzije koje dostižu veoma, veoma opasan nivo”, objavljeno je na stranici Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

- Mogu da kažem da se suočavamo sa najozbiljnijom, najopasnijom krizom od 2013. godine, u posljednjih deset godina. Obje strane moraju hitno da pokažu spremnost da pronađu način da smanje ove tenzije. Nije prihvatljivo da bilo koja strana krši ili ignoriše svoje obaveze iz dijaloga, kazao je Borrell, piše AA.

On je najavio da će glavni pregovarači u Briselu početi da rade na narednim koracima.

- Večeras će početi da rade. Kosovska strana stiže već večeras. Spreman sam da sazovem lidere, ako pregovarači uspiju da napreduju ka praktičnom rješenju pitanja (registarskih) tablica prije roka, 21. novembra. Ne možemo doći do ovog datuma bez dogovora ili ćemo biti na ivici opasne situacije, rekao je Borrell.

Ocijenio je da je povlačenjem Srba iz institucija, policije i pravosuđa, stvoren vakuum na sjeveru Kosova u kojem se može desiti najgore.

- Obje strane treba da pokažu više fleksibilnosti, poručio je Borrell.

Dodao je i da je poruka Savjeta jasna da je napredak potreban.

- Iznijeli smo prijedlog. Zahvaljujem Nemačkoj i Francuskoj što su snažno podržale ovaj prijedlog. Kosovski Srbi treba da se vrate u institucije, kosovske vlasti moraju pokazati fleksibilnost na registarskim tablicama i bez odlaganja raditi na implementaciji sporazuma o Zajednici/Asocijaciji opština sa srpskom većinom, kazao je Borrell.

Naglasio je da se od partnera koji teže evropskoj budućnosti, očekuje evropsko ponašanje.

- Očekujemo spremnost za pronalaženje evropskih rešenja: to je osnovni preduslov. Sada su na raskrsnici. Oni moraju da odluče kojim putem žele da idu: ka Evropskoj uniji ili ka prošlosti, rekao je visoki predstavnik EU.

Srpski predstavnici su se povukli iz kosovske Skupštine i Vlade, kao iz svih institucija u četiri opštine na sjeveru Kosova, uključujući policiju i pravosuđe, nakon što je suspendovan direktor Regionalnog direktorata policije Sjeverne Mitrovice Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade o sankcionisanju građana sa nepreregistrovanim vozilima.

Iz Srpske liste je rečeno da njihova odluka ostaje na snazi sve dok Priština ne povuče odluke o preregistraciji tablica i dok ne formira Zajednicu opština sa srpskom većinom u skladu sa Prvim sporazumom iz Brisela.

Vlada Kosova je, uprkos zahtjevima SAD-a i EU da se na deset mjeseci odloži preregistracija, ostala pri stavu da se primijeni odluka o postepenom sankcionisanju vlasnika vozila koja nemaju RKS tablice. Prema toj odluci, nakon 20 dana izricanja opomena, 21. aprila bi trebalo da počne novčano kažnjavanje u vrijednosti od 150 eura.

komentari (0)