Borrell s liderima Zapadnog Balkana u SAD-u: Kako riješiti posljedice rata u Ukrajini

Region 21.09.2022, 16:38 24.09.2022, 09:37
Borrell s liderima Zapadnog Balkana u SAD-u: Kako riješiti posljedice rata u Ukrajini
© Twitter/Josep Borrell

Lideri Zapadnog Balkana okupili su se u New Yorku na neformalnom ručku koji je tokom zasjedanja Generalne skupštine UN-a za njih organizovao visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell.

Na sastanku su učestvovali premijeri Crne Gore Dritan Abazović, Albanije Edi Rama, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski.

Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) saopćila je da je diskusija bila fokusirana na globalni i regionalni utjecaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine, a visoki predstavnik Borrell i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički riješiti štetne posljedice tog rata na cijene hrane i energije i stabilnost i bezbjednost u Evropi i globalno.

Borrell je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska sigurnost i da bi se pozabavili hibridnim prijetnjama, uključujući manipulaciju i miješanje sa sajber i stranim informacijama, navodi se u saopštenju.

"Zapadni Balkan u EU, što prije", napisao je premijer Crne Gore Abazović na svom Twitteru u vezi s pomenutim sastankom.

"Tokom sastanka s Josepom Borrellom govorila sam o predanosti kosovskih institucija miru i euroatlantskim integracijama. Također sam naglasila hitnost finaliziranja procesa liberalizacije viznog režima i napretka našeg puta u EU, kao i potrebu da se podrži Kosovo u prevladavanju energetskih izazova", poručila je kosovska predsjednica Vjosa Osmani, prenosi AA.

komentari (0)