Borrell se sastao pojedinačno sa Kurtijem i Vučićem, pred trilateralni sastanak

Visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borell je na Twiteru naveo da su “Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji

Region 18.08.2022, 12:38 20.08.2022, 22:09
Borrell se sastao pojedinačno sa Kurtijem i Vučićem, pred trilateralni sastanak
© AA

Visoki predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell sastao se jutros pojedinačno sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega je usledio trilateralni sastanak na visokom nivou između Prištine i Beograda. 

Borell je na Twiteru naveo da su “Nedavne tenzije na severu Kosova još jednom pokazale da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvorena i fleksibilna da nađu zajednički jezik”.

Trilateralani sastanak je počeo nešto iza 10.30 sati, a pored Borrella prisustvuje i specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Kako je najavljeno iz EU, u fokusu sastanka je dalji put u dijalogu i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Tokom sastanka biće obrađena i aktuelna pitanja, a cilj će biti spuštanje tenzija između strana. Na kraju sastanka, visoki predstavnik Borrell daće izjavu za medije, prenosi AA. 

Kurti i Vučić se sastaju nakon više od godinu dana od poslednjeg sastanka, u okviru dijaloga uz posredovanje Evropske unije. Do susreta dolazi nakon tenzija od 31. jula, kada su lokalni Srbi postavili blokade na severu Kosova u znak protesta zbog najave početka primene mere reciprocitata na lične karte, odnosno izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije koji ulaze na Kosovo, kao i o početku pregistracije srpskih tablica sa oznakama gradova Kosova na RKS tablice.

Pred današnji sastanak Kurtija i Vučića, s njima je u sredu u Briselu odvojeno razgovarao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je tom prilikom poručio da je KFOR spreman da reaguje ukoliko to situacija na severu Kosova bude zahtevala.

On je ohrabrio sve strane da izbegnu svaku retoriku mržnje i da sva nerešena pitanja reše putem dijaloga. Soltenberg je podsetio i da KFOR ima više od 3.700 trupa na Kosovu, te da je potpuno posvećen svom mandatu prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

komentari (0)