Brnabić: "Situacija na Kosovu dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta"

Brnabić je rekla kako je razlog zašto su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade to što su im oduzeta osnovna ljudska prava, a da je razlog povlačenja iz kosovskih institucija to što je Priština administracija nije poštovala Briselski sporazum

Region 19.12.2022, 12:36 19.12.2022, 15:03
Brnabić: "Situacija na Kosovu dovedena na ivicu sukoba i oružanog konflikta"
© AA

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija na Kosovu na ivici oružanog sukoba, ali će Beograd učiniti sve da održi mir i stabilnost.

Brnabić je u razgovoru za Državnu radio-televiziju Srbije RTS rekla da je razlog zašto su Srbi na sjeveru Kosova postavili barikade to što su im oduzeta osnovna ljudska prava, a da je razlog povlačenja iz kosovskih institucija to što je Priština administracija nije poštovala Briselski sporazum.

Navodeći da Sjedinjene Američke Države samo čuju glasove Srba kada postavljaju barikade, Brnabić je rekla: " Ako pogledate samo kakav je bio decembar – počeo je time što je Kurti postavio Nenada Rašića da bude predstavnik Srba na KiM u prištinskim institucijama, čoveka koji je na izborima dobio 0,17 odsto glasova. Nismo imali adekvatnu reakciju Brisela, imali smo reakciju koja je pozivala obe strane na deeskalaciju. Nisam tačno sigurna šta je u tom trenutku uradio Beograd, kao i Srbi na KiM."

Navodeći da žele da SAD i EU izvrše pritisak na Prištinu za primjenu Briselskog sporazuma, Brnabić je rekla: " Očekujemo od međunarodne zajednice, prije svega od Brisela, ali i od Vašingtona, da izvrši pritisak na Prištinu da u najkraćem mogućem roku krenu u implementaciju Briselskog sporazuma, što znači osnivanje Zajednice srpskih opština. Dobili smo sva uvjeravanja i od strane predstavnika SAD Eskobara da će oni to učiniti u najkraćem roku." 

komentari (0)