Budžet Kosova veći od 3,2 milijarde eura, najveći budžet od proglašenja nezavisnosti

Na općinskom nivou budžet je povećan za 100 miliona eura u odnosu prošlu godinu

Region 10.01.2023, 15:02 12.01.2023, 12:31
Budžet Kosova veći od 3,2 milijarde eura, najveći budžet od proglašenja nezavisnosti
© AA

Općinski budžeti za 2023. godinu te investicije u energetski sektor i suočavanje sa energetskom krizom, bile su teme o kojima se govorilo na sastanku premijera Kosova Albina Kurtija sa predsjednicima i potpredsjednicima kosovskih općina, piše Anadolija.

Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva administracije lokalne samouprave, a pored premijera i ministra administracije lokalne samouprave Elberta Krasniqija, bili su prisutni i ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati i ministarka ekonomije Artane Rizvanolli.

Premijer Kurti je izjavio da je današnji sastanak zakazan s ciljem nastavka međuinstitucionane saradnje i koordinacije između Vlade Kosova i općina.

On je istakao da će kosovski budžet za 2023. biti veći od 3,2 milijarde eura, što je najveći budžet od proglašenja nezavisnosti Kosova, dok je na općinskom nivou budžet povećan za 100 miliona eura u odnosu prošlu godinu.

- To treba da se odrazi i na porast kvalitete pružanja općinskih usluga građanima, njihovo blagostanje, obrazovanje, zdravstvo, sport, omladinu i kulturu i socio-ekonomski razvoj. Također se treba fokusirati da potrošnja tog budžeta bude otvorena, transparentna i uz polaganje računa građanima, kazao je Kurti.

Premijer je kazao da je u 2023. dodato 240 novih pozicija za inspektore kako bi se štitila prava radnika, obezbijedio kvalitet usluga, zaštita potrošača i naplata poreza koji omogućava bolje pružanje javnih usluga.

Kurti je potom govorio o energetskoj krizi, istakavši da je 95 miliona eura izdvojeno za pomoć građanima i biznisima za suočavanje s tom krizom.

- Također smo izdvojili 6 miliona eura za subvecionisanje opreme za 10 hiljada porodica čime će se za 70 posto smanjiti potrošnja struje. Investirali smo 4 miliona eura za uštedu električne energije u javnim zgradama u sedam općina, čime je ušteđena struja u vrednosti od 11 miliona eura, kazao je Kurti.

Naveo je da je prošle godine izdvojeno više od 70 miliona eura za više od 28 hiljada poljoprivrednika, dok je kroz kapitalne investicije omogućena rehabilitacija i izgradnja sistema za navodnjavanje za 7.750 hektara poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti od 4.1 miliona eura za osam općina.

Za 2023. budžet za poljoprivrednike iznosi 87 miliona eura i uz vanjske fondove očekuje se da ta suma pređe vrijednost od 100 miliona eura.

Kurti je, pored ostalog, izjavio i da je spreman da bude blizak svim gradonačelnicima za ekonomsku i socijalnu dobrobit, te blagostanje građana Kosova.

Kosovo ima ukupno 38 općina. Na sastanku su bili prisutni i predstavnici većine od 10 općina sa srpskom većinom, a njih su predstavljali potpredsjednici općina iz albanske zajednice.

komentari (0)